Hold fast, hold ut!

Fondssparing er ikke spesielt motiverende om dagen. Hardt opparbeidede sparepenger taper seg i verdi, og du kjenner kanskje at det knyter seg i magen når du logger inn. Det gjør det hos meg også, nesten alle mine sparepenger står i fond, det gjør også hele pensjonen min. Det jeg får aller mest vondt av, er alle de som gir opp, eller tar dårlige valg. Det er nettopp i slike situasjoner det er viktig å holde hodet kaldt, da kommer du ut på den andre siden som en bedre investor.

Krig og økonomisk usikkerhet

Selv om krigen i Ukraina satte en støkk i markedet, er det frykten for inflasjon som har påvirket børsene mest. Inflasjon betyr kort og godt at priser øker, og at ting vi bruker i det daglige blir dyrere. Når det er inflasjon settes rentene opp, og investorer blir nervøse for hvordan sentralbankene vil håndtere rentehevingen. Det kan både gjøres for raskt, slik at økonomisk vekst kveles, eller for sakte slik at inflasjonen løper løpsk.

Det blir som regel bedre

Selv om verden kan se mørk ut om dagen, er de fleste eksperter enige om at langsiktige fondspenger burde stå urørt og at spareavtaler bør opprettholdes. Grunnen til dette er at du kan forvente en høyere utvikling i aksjemarkedet enn på en bankkonto.

«Men vent – det stemmer ikke, Håvard. Jeg får en rente, og den har økt på pengene jeg har på bankkonto.» Joda, men prisveksten er mye høyere enn denne renta. Så hvert år får du litt mindre varer og tjenester for de hardt opparbeidede sparepengene dine. Løsningen er derfor å finne noe som har en høyere forventet utvikling enn bankrenta, for eksempel fondssparing.

En god anledning til å kjøpe fond på salg

Perioder med fall kan også feires, spesielt for deg som fortsatt har en fast spareavtale. Hver eneste fondskrone som kommer inn månedlig kommer inn på lavere kurser. I et bredt globalt fond får du da kjøpt andeler i verdens største selskaper rimeligere enn før.

Så kjære fondsinvestor – vær så snill, hold ut! Aksjemarkedet snur raskere enn du klarer å forestille deg, og da er det kjedelig å komme sent til festen.