Hva basketball kan lære oss om investeringer

Investering er noe som er ekstremt resultatfokusert. Som rådgiver møter jeg ofte folk som bruker nesten all sin energi på resultatene. En vanlig ting å gjøre er å sortere fond etter avkastning, og velge de som har gjort det best historisk. Det er veldig menneskelig, men ikke en spesielt god investeringsstrategi.


Håvard Solheim, produktsjef & rådgiver i Kron

Hot hand-feilen lurer mange

Som mennesker er vi ikke så flinke til å skille mellom tilfeldigheter og sammenhengende mønster. Hjernene våre forsøker å lage mening i noe det kanskje ikke er noe mening i. I basketball snakker man om «hot hand» fenomenet. Her tenker man at en spiller som traff på siste skudd har større sjanser for å treffe kurven igjen senere.

Mange faller for fristelsen

“Hot hand”-fenomenet kan få oss til å øke risikoviljen selv om de fleste eksperter råder oss til å la være. Når aksjemarkedet har gått opp blir mange fristet til å justere opp risikoen sin, for så å justere den ned igjen når kurven snur andre veien. Denne strategien lønner seg sjelden i lengden.

Hva vil du ha ut av investeringene dine?

Når du skal bestemme deg for investeringsstrategi, burde beslutningene dine tas på bakgrunn av din situasjon. Hva vil du oppnå med pengene du investerer?

Har du kort tidshorisont, vil det sjelden lønne seg med 100 prosent aksjer. Da kan for eksempel rentefond med lavere risiko være lurere. Hvis du kun ser i bakspeilet på historiske resultater, gir det lite mening å satse på rentefond over en sparekonto. Rentefond har hatt veldig lav, eller til og med negativ avkastning de siste årene. Her er det viktig å huske at rentene har vært lave, men at de har beveget seg oppover i rekordfart det siste året. Renten du kan forvente å få på mange rentefond ligger nå mellom 5 og 6 prosent. Og da blir dette plutselig et mer attraktivt alternativ for penger du skal bruke om noen år.

Ikke spill roulette med penger du trenger

Du kan selvfølgelig ha flaks med pengene hvis du satser på at noe spesifikt skal skje, men sannsynligheten for at du taper er større. En litt søkt parallell er at hvis du legger alle pengene dine på rødt i roulette så kan det godt hende du vinner, men det var fortsatt en dårlig beslutning før du vet utfallet.

Legg heller en plan basert på dine behov, tidsramme og risikovilje, slik vi for eksempel gjør sammen når du gjør din første investering hos Kron, og hold deg til den så godt du kan. Så kan du heller ha det gøy med basketball og roulette i andre sammenhenger.