Hva er en sparerobot?

Sparerobot, robotrådgiver eller digital fondsrådgiver. Kjært barn har mange navn! Uansett hva du er kjent med fra før – vet du hvordan de fungerer? Her får du en enkel innføring.

Voksende marked

Den første spareroboten, amerikanske Betterment, ble lansert under finanskrisen i 2008. Men det var først et par år senere at spareroboter ble bedre kjent. I slutten av 2015 var aktører fra omtrent 100 ulike selskaper fra rundt om i verden satt til å ta hånd om eiendeler for nesten 60 milliarder kr. Det er estimert at dette antallet vil øke til 2 billioner innen 2020. Markedet for digitale fondsrådgivere er med andre ord voksende og populært!

Fremtidens sparerobot

Spesielt USA har vært kjent med spareroboter i en lengre periode, med aktører som Wealthfront og Betterment i spissen. Her i Norge har vi hengt etter våre utenlandske venner en stund, men nå har digitale fondssparere kommet for å bli også her til lands. Flere eksperter mener at dette er selve fremtiden til rådgivning og investering, fordi det både er billigere og bedre enn de tradisjonelle tjenestene.

Hva er en sparerobot?

Når vi skal lære oss noe nytt kan det være greit med en definisjon. Vi kan definere en sparerobot som «en selvstyrt online pengeforvalter som gir automatisert investeringsrådgivning til lave kostnader, ved hjelp av porteføljestyringsalgoritmer». Til tross for at vi nå har en definisjon, er det viktig å merke seg at de ulike aktørene opererer på forskjellige måter.

Les også: 5 grunner til å velge bort spareroboten

Hvordan fungerer en sparerobot?

Spareroboter er ikke alltid kun styrt av roboter eller algoritmer. Som regel er det mennesker som har definert hvilke fond spareroboten skal velge blant. Teknologien er sentral når den finner en passende sammensetning til deg i registreringen, samt for å daglig opprettholde kontoen og justere sparingen.

Så - spareroboter er bygget opp av mennesker som utformer din investering og gir deg investeringsråd. Men de benytter seg av teknologi, som algoritmer, for å daglig opprettholde kontoene og sparingen din. Teknologien hjelper deg med justeringer underveis, tar løpende avsjekker på om planen er riktig, og investerer innskuddene dine. Det er dette som gjør det til en sparerobot.

Til tross for at det kan virke som at noen spareroboter kun tilbyr automatiserte løsninger og ikke har tilgang på menneskelig kontakt, finnes det også spareroboter som går lengre og tilbyr personlig kundeservice i tillegg. Da får du en sparerobot som tar gode investeringsvalg for deg uten å være styrt av følelser, samtidig som du får den menneskelige relasjonen som kan gi deg råd og personlige investeringstips.

Spareroboten gjør investeringer for deg med de pengene du setter inn til sparing. Tradisjonelt sett har dette vært gjort av mennesker i banken. Men når mennesker er involvert koster det mer penger, og vi er utsatt for menneskelige feil. Fordi vi mennesker er styrt av følelser kan vi lettere ta valg som ikke er helt optimale i et investeringsperspektiv. Denne delen slipper du å forholde deg til på samme måte hvis du velger å bruke en sparerobot!

Les mer: Slik fungerer Krons sparerobot

Ulemper med en sparerobot

 • Den er ikke 100% spesialtilpasset
  Når du velger en sparerobot er det vanskelig å tilpasse sparingen eksakt etter dine sparemål og din økonomiske tilstand på samme måte som en rådgiver ville gjort. Det kan være ulike aspekter ved ditt liv - som skatt, familieliv og økonomisk planlegging. Sparerobotene består derimot av en rekke spørsmål som tilrettelegger for best mulig investering for deg, og som tar så mye hensyn til dine preferanser som mulig.
 • Det er ikke alltid så rimelig som fremstilt
  Som med mye annet kan det også være skjulte kostnader hos spareroboter. Ved valg av tjeneste er det en god idé å gjøre research på hvilken som er den mest gunstige, både prismessig og investeringsmessig.
 • Ikke fysiske møter
  Dette kan både ses som en ulempe og en fordel. Ulempen med en sparerobot er at du ikke har et fysisk møte med en rådgiver, som var vanligere før i tiden. Tidene forandrer seg, og vi ser mer av slike prosesser online. Noen verdsetter å ha fysiske møter i denne sammenheng, i mens andre setter pris på å kunne ordne opp selv og umiddelbart, så lenge informasjonen er god nok.
 • Du kan ikke kjøpe og selge fond selv
  Hvis du er av typen som liker å følge med på markedet og gjøre investeringer selv, er kanskje ikke en sparerobot noe for deg. Det du gjør selv er å svare på noen spørsmål, som typisk omhandler hvor lenge du vil spare, hvor mye du vil investere, hvilken risiko du vil ta, og hvilken sektor du kunne tenke deg å spare i. Utenom det styres resten av eksperter og tekniske løsninger.
 • De garanterer ikke gevinst (slik som all investering i fond)
  Dette punktet gjelder ikke bare for spareroboter, men for all type fondssparing. Det er vanskelig å spå markedet og si hvordan pengene vil utvikle seg. Ved sparing i fond gjelder det å ha is i magen og god tålmodighet, da den generelle utviklingen over lang tid har vært god.
 • Pengene står ikke like stabilt som på vanlig sparekonto
  Hvis du er av typen som liker å ha fullstendig kontroll på egne penger og blir urolig av svingninger i markedene, er kanskje en sparekonto med god rente det beste valget for deg, som følge av punktet ovenfor.

Fordeler med en sparerobot

 • Lavere kostnader
  Selv om du skal være obs på skjulte kostnader når du benytter deg av en tjeneste kan det lønne seg å spare i fond via en sparerobot, kontra å gjøre det på egenhånd. Enkelte leverandører har nemlig innkjøpssamarbeid. Hos Kron blir disse rabattene og andre fordeler mange leverandører beholder selv sendt tilbake til kundene. Du kan sammenligne prisene for de ulike selskapene på finansportalen.no for å velge den spareroboten med best mulig pris for deg.
 • Høy kvalitet på valg av fond
  Når du velger å bruke en sparerobot kan du være sikker på at pengene dine blir investert i utvalgte og håndplukkede selskaper over hele verden, med formål om å få best mulig avkastning for deg. Hos Kron skal kunden vite at vi holder oss til planen og ikke lar deg betale for mye for noe som egentlig er billig. Derfor fokuserer vi på åpenhet om hva det faktisk koster.
 • Brukervennlig
  Spareroboter gjør fondssparing enkelt! Alle skal kunne spare i fond, enten du har erfaring med det fra før eller ikke. En sparerobot skal være brukervennlig, og det skal være mulig å begynne sparingen nesten umiddelbart. Det skal være ukomplisert å sette opp en konto og en spareplan, og å komme i gang med fondssparingen.
 • Du kan enkelt spare i flere fond om gangen
  Hvis du vil spare i flere fond samtidig kan det være utfordrende å holde orden på de ulike aksjene på egenhånd. Med en sparerobot kan du enkelt være investert i flere aksjer samtidig, uten å uroe deg for hvordan det går med aksjene du er investert i og hva du skal gjøre med dem. Nettopp fordi de blir tatt hånd om og forvaltet for deg!
 • Bedre utvikling
  Spareroboten hjelper deg med å finne en plan for at du kan investere og spare mer lønnsomt. Spareroboten finner de beste fondene for deg, og pengene kan dermed vokse mer enn med gjennomsnittlig vanlig fondssparing. Den hjelper deg også å finne en plan som passer til din risikovilje. Det bidrar til at du kan klare å sitte bedre gjennom tøffe tider i markedet.
 • Ikke styrt av følelser
  Vi mennesker er styrt av følelser og tar valg basert på dette. Fordelen med en sparerobot er at sparepengene dine blir forvaltet uten å være styrt av følelser. Derfor er du er ikke utsatt for menneskelige feil i like stor grad som med vanlig fondssparing på egenhånd.
 • Spennende å følge med på
  En god sparerobot burde gi deg hyppige oppdateringer på hva som skjer med sparepengene dine, og holder deg oppdatert hvis det skjer noe i verden som kan påvirke sparingen din. Da vil du få en bredere forståelse av hva som skjer i markedet, og det er spennende å følge med på utviklingen av sparepengene dine.

Den beste spareroboten

Nordnet, Nordea, Sbanken og Kron er de nåværende største sparerobotene i Norge. De går alle ut på det samme, men med ulike måter å forholde seg til investeringene på og med egne spesialfelt. I vinter foretok Dine Penger en test av de overnevnte sparerobotene, og Kron kom best ut!

Spareroboten med en menneskelig relasjon

For de fleste kan en sparerobot som har funksjoner fra begge verdener være et godt alternativ. Kron tilbyr en kombinasjon av mennesket og roboten. Sammen med spareekspertene i Kron sørger spareroboten for at du som kunde får så å si gratis tilgang på profesjonelle finansielle rådgivere. Algoritmene sørger for lave priser, og at du til enhver tid er investert i de beste fondene. Samtidig har du trygghet i at du alltid kan ta kontakt hvis du har behov for veiledning, eller ønsker spesialtilpasset sparing etter dine behov og økonomi.

Du kan lese mer om hvordan spareroboten Kron fungerer !