Hva er egentlig lang tidshorisont?

Banker og finansielle rådgivere maser alltid om at man skal ha lang tidshorisont når man sparer i aksjefond. Har du under 10 år i sparehorisont har du etter definisjonen ikke en lang tidshorisont. Under kan du lese om hvorfor.

Hvorfor maser man om lang tidshorisont?

Grunnen for at man maser om dette er fordi aksjer svinger i verdi. Dette kan alle som har spart igjennom finanskrisen skrive under på. De som har begynt å spare de siste fem årene har egentlig ikke kjent mye på svingninger i aksjemarkedet fordi det har vært unormalt rolige tider.

De fleste tenker på et globalt indeksfond som lav risiko. Dette er delvis riktig fordi det er lavere risiko enn å for eksempel kjøpe et tilfeldig aktivt aksjefond. Spesielt slipper du unna risikoen for at det aktive aksjefondet gjør dårlige valg. Du må allikevel være obs på at et globalt indeksfond kan svinge godt. Under finanskrisen falt et globalt indeksfond med 50 % fra toppnoteringen over en liten periode, og brukte hele 2,5 år på å hente inn igjen verdien. Da er det trist om pengene midt under fallet må brukes på oppussing av badet.

Så jeg trenger minst ca. 2,5 år i tidshorisont?

Nei, ikke hvis du vil være sikker på at du vil ha avkastning. Det finnes flere perioder hvor et indeksfond over 10 år har gitt 0 % i avkastning. Sist var i perioden fra år 2000 til år 2010.

Men jeg vil investere i aksjefond selv om jeg bare skal spare i 7 år, hva er løsningen?

I Kron vil vi sette sammen en god blanding tilpasset en slik tidshorisont. Du kan også kombinere sparingen med for eksempel bank eller nedbetaling av gjeld. Da blir den totale risikoen på sparingen lavere.

Så hvordan finner jeg ut hvor lang tidshorisont jeg har?

De fleste sliter med å sette et konkret tidsintervall, men man har ofte en følelse på hvor lenge man kan spare. Under er en veldig enkel veiledning på hvordan du kan definere deg selv:

Mellom 2-3 år

Veldig kort tidshorisont. Velg en sammensetning med lav risiko (mest rentefond og litt aksjefond) eller kombiner sparingen med at mesteparten er på bank.

Mellom 3-5 år

Kort tidshorisont. Velg også her en sammensetning med lav risiko (mest rentefond og litt aksjefond) eller kombiner sparingen med at mesteparten er på bank.

Mellom 5-8 år

Medium tidshorisont. Velg medium risiko, eller kombiner aksjefondet med 50/50 med banksparing og/eller nedbetaling av lån.

Mellom 8-12 år

Lang minus tidshorisont. Velg en sparing med medium til medium pluss risiko. Eller kombiner aksjefondet med banksparing/nedbetaling av lån, hvor ¼ går til sistnevnte.

Over 12 år

Dette er en lang tidshorisont som betyr at du kan putte alt av sparingen utenom bufferkonto i aksjefond hvis du er komfortabel med risikoen.

Hvis du synes det er litt ork å gjøre slike tilpasninger selv kan du la oss gjøre det ved å gå igjennom registreringen vår. Ta gjerne kontakt med oss på chatten hvis du ønsker mer råd eller tips rundt tidshorisont.