Hvilken utvikling kan du forvente deg?

Det spørsmålet vi oftest får fra nye kunder er «hvilken utvikling kan jeg forvente meg?». Vi har ett svar - det er like enkelt som det er vanskelig. Vi skal forklare nærmere.

Høyere prosent er lik bedre utvikling?

Hver enkelt aktør har egne forventninger til utvikling. Noen er veldig forsiktige, i mens andre trår til og er uredde. Da vi utviklet Kron syntes vi det beste var å forvente det de andre aktørene forventet i gjennomsnitt. Denne forventningen er cirka 7 % for et globalt indeksfond. Det betyr imidlertid ikke at du kan forvente deg mer eller bedre utvikling hos de som mener at forventet utvikling foreksempel er 8 %. De er rett og slett bare mer optimistiske, eller benytter seg av andre modeller.

De generelle trendene

Over lengre tid har vi ønsket oss standarder på hva vi kan si den forventede utviklingen er. Det eksisterer for pensjonssparing, hvor aktører har inngått en avtale om hvilke forventninger man skal ha. Disse forventningene er som regel lavere enn gjennomsnittet uten at det gir et fasitsvar på hvordan utviklingen faktisk blir. Uansett hvordan forventet utvikling er spådd til å være vil den som regel se ganske annerledes ut mot slutten av året enn det spåkulen har fortalt oss. Det finnes ingen garantier ved sparing i fond, og denne usikkerheten skal man på sikt få igjen for med bedre utvikling enn banken. Trenden er som regel positiv selv om perioder med dårligere utvikling skjer.

Under ser du en modell som illustrerer utviklingen av et globalt indeksfond siden 1900-tallet.

Les også: 5 fondstyper du bør unngå i 2019

Hvordan velger du smart?

Som du kan se er det flere år med positiv utvikling enn med negativ. Det er også sånn vi tror det kommer til å være i tiden videre. Så lenge verden går fremover og vi får det bedre vil aksjer vokse i verdi. Når du skal bestemme deg for om du skal spare i fond er ikke det viktigste parameteren hvem som forventer den beste utviklingen. Det er heller det å vurdere hvor stort tidsrom du skal spare i, slik at planen for ditt sparemål bli riktig og at du klarer å stå gjennom de dårligere periodene.

Lurer du på hvordan dine penger kan utvikle seg hos Kron? Vi har en gratis sparetest som kun tar 5 minutter å gjennomføre. Trykk her for å prøve!

Kilde: Dimson, Marsh og Staunton, R. Shiller og MSCI