Hvordan vil valget i USA påvirke dine fond?

Neste uke braker det løs med valg i USA. Som verdens største økonomi har USA stor innvirkning på både politikk, samfunn og ikke minst børsene verden over. Her kan du lese litt om hvordan presidentvalget påvirker aksjemarkedet.

Corona-effekt og krisepakke

Forrige uke hadde de amerikanske børsene sin verste uke siden mars. Det er både på grunn av flere corona-smittede, men også fordi politikerne ikke blir enige om en krisepakke. Den vil bli viktig for å gi ekstra støtte til selskaper som er hardt rammet av corona, og de som har mistet jobben. Demokratene og republikanerne har vanskelig for å bli enige pakken. Kranglingen har nå holdt på i flere måneder. Presidentvalget neste uke gjør det lite sannsynlig at noe blir godkjent før vinneren er kåret. Usikkerheten gjør investorer mer forsiktige, og derfor svinger også markedet.

Hvem vinner og hvilken av kandidatene er best for børsen?

Hvem USAs nye president blir er det ingen som vet. Joe Biden har ledet an i meningsmålingene, men dette betyr ikke at seieren er avgjort. Og selv om mange liker å tro at de kan forutsi hvordan resultatet vil påvirke aksjemarkedet, er det ingen som sitter med en krystallkule.

Før sommeren kunne Trump juble over en 42% økning på børsene side han ble president, til sammenligning klarte ikke Obama mer enn en 31% økning i tilsvarende periode. Disse tallene har fått mange på Wall Street til å tenke at fire nye år med Trump vil være bra for børsene. Hvis Trump vinner mener ekspertene at det er tradisjonelle aksjer innen sektorer som energi og olje som vil gjøre det bra.

På den andre siden er det også mange som heier på Biden. Det demokratiske partiet vil ha en krisepakke som er nesten dobbelt så stor som republikanerne, det vil sette fart på økonomien og kan ha en positiv innvirkning på aksjemarkedet. Siden starten av corona har det blitt tydelig hvor stor effekten av lockdown har hatt for den amerikanske økonomien, derfor vil utviklingen av corona-viruset også ha mye å si. Det er mange som mener at Biden vil være mer stabil og forutsigbar enn det Trump har vært. I Trumps presidentperiode har det også blitt knute på tråden med flere store land, av det viktigste er Kina (verdens nest største økonomi). Forbedring av dette samarbeidet kan ha positiv innvirkning på markedet.

Kan historien lære oss noe?

I og med at vi ikke kan spekulere i hva resultatet blir neste uke, kanskje vi kan lære noe fra hvordan børsen har reagert ved tidligere valg.

  1. Det er vanlig at markedet svinger i månedene før et valg, mest på grunn av at investorer hater usikkerhet. I dette presidentvalget legges det også til corona-effekten som er utenfor alles kontroll.
  2. Historisk sett så har markedet gått bedre når en sittende president blir gjenvalgt. Dette handler også om forutsigbarhet, du vet hva du får.
  3. Børsene går kanskje opp og ned før, under og etter et presidentvalg, men hvis man ser på trendene over 100 år med amerikanske presidenter så går markedet oppover.

Bør du gjøre noe?

Ved sparing i fond er det lett å bli stressa, men husk at du på lang sikt vil få mer igjen ved å la pengene stå, selv om markedet svinger.

Hva kan skje hvis det ikke blir en klar seier?

De aller fleste håper på er at det blir et tydelig resultat og at en vinner kan kåres raskt. Trump har ikke villet love at han går av hvis Biden vinner, noe som gjør mange bekymrede. Hvis resultatet blir veldig jevnt, kan begge kandidatene velge å protestere. En president i limbo i uker og måneder kan ha stor påvirkning på både markedet og økonomien generelt.

Som verdens største økonomi vil det som skjer i USA også påvirke resten av verden. Når Wall Street er nede påvirker det også de asiatiske og europeiske børsene. Derfor er det mange som kommer til å holde pusten på valgdagen den 3. november.