Hvorfor i all verden skal ikke jeg selge når markedet faller?

Noen tenker at å selge alle fondene sine er lurt når markedet faller. Man kan jo bare selge alle fondene sine og kjøpe tilbake senere når ting har roet seg? Eller?

Under forklarer vi hvorfor dette er veldig vanskelig, og at det faktisk er de som blir sittende igjen som tar minst risiko.

Det er allerede for sent når du har lest om fallet

Når du leser om fallet i avisen og etterpå logger inn for å se på fondene dine vil du nok forundre deg over hvorfor ikke verdien har forandret seg. Dette er fordi fond henger 1-2 dager bak børsindeksene. Så hvis du bestemmer deg for å selge, vil du uansett få gårsdagens fall i tillegg til det som kommer samme dagen som du selger. Mens du venter på pengene dine fra salget er det også godt mulig at markedet er på vei opp igjen.

Når blir det trygt igjen?

Hvis det noen gang ble risikofritt å investere i aksjefond ville du ikke fått mer utvikling enn på bankkontoen. Det er usikkerheten du gir fra deg som gjør at du på sikt får mer utvikling. På en uke kan markedet gå fra å føles ekstremt trygt på mandag og deretter ekstremt utrygt på fredag. Så hvis du velger å selge nå og markedet stiger igjen neste dag – tenker du da at det er trygt nok til å investere igjen? Hva om det stiger i en måned, tenker du det er trygt nok da?

Du kan gå glipp av de aller viktigste dagene

De beste dagene ligger gjerne rundt kriser og når de har gått forbi er du allerede for sent ute. Nordea gjorde en analyse i april 2018 hvor de fant de ti beste dagene de 22 siste årene. Syv av disse dagene var under finanskrisen i 2008. De som valgte å sitte stille i båten fikk dobbelt så stor avkastning enn de som hoppet av.

Du får en høyere skatt

Tar du ut alle pengene fra investeringene dine vil du måtte betale skatt. De som sitter i ro kan utsette denne skatten. På toppen av dette får også de som sitter igjen skjermingsfradrag som trekker ned skatten enda mer når du en dag velger å ta ut pengene.

Så hva bør jeg gjøre?

Dersom du ikke har en krystallkule vil du måtte forholde deg til alle utfallene over. Det må ikke de som sitter i ro – de vil tjene tilbake pengene sine uten å løfte en finger. Eller kanskje de sparer ekstra mye i fond når det faller, slik at de får enda bedre utvikling.

Er du utrolig redd for hva som kan skje, er en bedre strategi å heller trykke litt på bremsen. Under «din plan» og «detaljer» i appen kan du finne ditt risikonivå. Dersom du vil bremse litt ned kan du endre dette under «bakgrunn for plan» i samme nedtrekksmeny, da vil du i alle fall ikke gå glipp av alt av utvikling. Last ned appen her!