Hvorfor øker børsene nå?

Mange klør seg litt i hodet og skjønner ikke hvorfor børsene øker igjen. Coronaviruset herjer enda i verden og oljeprisen er fortsatt veldig lav. Til tross for dette har børsen hentet igjen rundt halvparten av fallene som skjedde i slutten av februar og mars. Ironien toppet seg da det ble meldt om at 17 millioner amerikanere var uten arbeid og børsen steg.

Hvordan kan det være mulig? Her har du tre teorier som kan forklare hvorfor:

Spekulasjonsfest

Investorer har ofte både dårlig og mørk humor. Et godt eksempel på dette er analogien om at døde katter kan sprette. Denne går ut på at katter er litt som markedene, de beveger seg på måter vi mennesker ikke helt klarer å forstå. Hvis katten tilfeldigvis hadde brukt opp alle sine ni liv og falt fra balkongen ville den trolig sprette litt opp igjen når den traff bakken. Men dessverre vil også tyngdekraften ta igjen denne oppturen og katten blir liggende på bakken.

Markeder har noen ganger fungert litt på samme måte under kriser. Når et marked faller mye finnes det alltid noen som ønsker å spekulere i om bunnen er nådd. Hvis mange nok henger seg med og kjøper aksjer, vil kursene drives opp igjen. Effekten blir etter hvert sterkere ved at flere investorer på sidelinja kjenner på angsten på å kanskje gå glipp en opptur. Dette varer helt til den dagen man plutselig ser at situasjonen ikke var så bra allikevel og tyngdekraften henter kursen ned til bunnen igjen.

De åpenbare grunnene

Det er ingen tvil om at selskaper opplever kortvarige smerter akkurat nå. Blant annet har salg av varer har gått ned og turismen har tilnærmet stoppet opp. Med mindre du er en heldig eier av en toalettpapirfabrikk har nok ikke de siste månedene vært så bra. Alt dette skulle jo tilsi at ting burde gå galt rimelig fort, men det har det jo ikke. Den største grunnen for dette er at sentralbankene har åpnet opp kranene for uendelige pengemengder. Dette gjør at selskaper som kanskje skulle gått konkurs klarer seg. På toppen av dette fryktet mange amerikanske selskaper presidentkandidaten Bernie Sanders. Han ga seg som demokratisk representant til fordel for den mer «selskapsvennlige» Joe Biden. Begge disse grunnene gjør at investorer ikke blir så redde for å investere.

Pengene må gå en eller annen plass

Coronakrisen har ført til at forbruk har falt, selv hos personer som ikke har vært nevneverdig påvirket av krisen. Dette fører til at mange har mer penger som skal spares. Men bankrenten blir jo bare lavere, så hvor skal disse pengene ta veien? Deler av disse pengene tar veien inn i aksjer og aksjefond, som igjen fører til at aksjeprisene går opp. Bankrenta er rekordlav, og det finnes ikke så mange alternativer for de som vil spare langsiktig. Ta selskapet Apple for eksempel som er en av de største selskapene i et globalt indeksfond. Hadde du kjøpt en aksje i Apple på juleaften ville du betalt 284 dollar, mens du nå må betale 287 dollar for samme aksjen. Dette til tross for at selskapet i desember ikke hadde noen problemer med nedstengte fabrikker og butikker. Dette kan forklares med oppblåste aksjepriser ved at flere har investert i selskapet.

Så hva skal du tro på?

Om markedet er på tur til å falle, om det har stabilisert seg eller vil fortsette å øke vet ingen. Markeder er ikke alltid så lett å skjønne seg på og utviklingen videre kan gå alle veier. Trolig treffer det siste punktet deg ganske hardt - man taper også penger ved å ha de i banken. En svakere krone har også gjort at enkelte varer er blitt dyrere og skal du bevare kjøpekraften din i lengden, er aksjemarkedet den aller beste plassen å være.