Hvorfor spare månedlig når markedet faller


Håvard Solheim, investeringsrådgiver i Kron

Når markedet er ruglete, kjennes det ikke godt ut å spare månedlig. Det kan føles som å kaste penger ut av vinduet. For hvordan kan man vite at markedet ikke faller mer?

Jeg tenker litt annerledes på dette, og synes faktisk at månedlig sparing er aller best når markedet faller. Under skal jeg forklare deg hvorfor.

Kupert terreng har mest oppoverbakke

Om jeg hadde presentert deg for grafen under, og gitt deg alternativet om å spare 1000 kr månedlig i én av disse investeringene. Hvilken ville du valgt?

Nå tipper jeg at du allerede vet hvor jeg vil, og at du derfor litt mot instinktet velger den ruglete, rosa investeringslinjen. Denne viser utviklingen av den globale indeksen fra starten av 2007 og ut 2013. Mens den andre, lilla, viser en fast rente på 3% per år.

Her ser du hvordan en spareavtale på 1 000 kroner ville utviklet seg i begge investeringene:

Bakgrunnen for at månedlig sparing i fond slår en bankkonto med 3% rente, er at du får kjøpt fondsandeler rimeligere hele veien mens markedet faller.

Time in the market beats timing the market

Og før du starter å studere grafen og gjør deg tanker om at du kan klare å hoppe inn når markedet er på bunn, så får du en vennlig påminnelse fra meg om at du ikke er synsk. Timing av markedet underveis i denne perioden ville vært ekstremt vanskelig om du hadde basert deg på informasjonen du hadde fått i media. Mens du sparte ville avisene skreket om at fond bare var tull og et tapsprosjekt.

Mer igjen for hver krone

I et globalt indeksfond får du kjøpt eierandeler i de aller største selskapene i verden. Når fondet da faller i verdi er disse eierandelene på salg – du får plutselig flere aksjer for det samme sparebeløpet. Så før du skrur av spareavtalen fordi det kjennes for tøft ut å investere nå, kan du tenke litt mer som meg. Jeg fryder meg over muligheten av å få kjøpt andeler rimeligere – helt uten å tenke!