Hvorfor sparer du ikke i fond?

Som rådgiver får jeg høre mange unnskyldninger om hvorfor folk ikke sparer i fond. Noen av unnskyldningene er riktige, men mange er også basert på myter og frykt.

Her tar jeg for meg de litt tynne unnskyldningene, og de unnskyldningene som det faktisk er hold i.

«Jeg klarer ikke å spare så mye, bare noen 100-lapper. Da er det vel ikke noe vits?»

Selv noen 100-lapper i fond i hver måned kan vokse seg veldig stort hvis du bare har tålmodighet. Som du sikkert allerede vet er det jo nærmest umulig å bli millionær over natten, med mindre du har en rik onkel eller veldig flaks, da.


Hvis du begynner å spare 300 kr hver måned og gir det tid vil det vokse bra. Etter 10 år har du 50 000 kr, det er 10 000 kr mer enn du ville hatt hvis du satt alt i banken. Kanskje økonomien din etter hvert blir bedre så du kan spare mer etter hvert, men hvis ikke har du i alle fall 10 000 kr mer som du kan bruke på akkurat det du vil.

«Markedet er for usikkert akkurat nå»

Markedet var akkurat like usikkert for 3 år siden. Hvert eneste år er det en ny krise og et nytt problem som kan påvirke investeringene dine. Hvis du skal vente på at «ting roer seg ned» er det ikke sikkert du får investert noensinne.


Ingen vet hvordan markedet beveger seg i morgen, men det man vet er at pengene vil svinge i verdi og etter hvert utvikle seg. Tenk heller at du skal sitte rolig igjennom slike svingninger og at det også skaper masse muligheter.

«Jeg er redd for risiko»

Det skjønner jeg, så hvorfor sparer du i bankkonto da? Det er, tro det eller ei, den sikreste måten å tape penger på etter prisstigning og skatt.

«Jeg investerer i eiendom, aksjefond har for stor risiko»

Så bra at du investerer i eiendom, det er en fin investering som kan gi god avkastning. Men det at den har god avkastning betyr også at det er en risiko involvert. Ingenting vokser inn i skyene, og som alt annet kan verdien på eiendommen falle. For å ikke snakke om brann, kommunale avgifter, felleskostnader, arbeid med vedlikehold, krevende leietakere og vanskelige naboer som gjør utleie utfordrende.

«Det er for vanskelig å investere»

Før var det nok vanskelig, men det finnes tjenester som gjør det enklere. Du leser denne bloggen digitalt og du har sikkert installert flere apper du behersker. Sparing i fond er ikke så mye vanskeligere enn å spille et par runder med Candy Crush Saga. Bruk en tjeneste som vår i Kron, eller får hjelp av banken din til å komme i gang.

De unnskyldningene jeg faktisk godtar er at du skal spare i under 3 år, du prioriterer BSU eller at du ikke har nok penger til å spare i fond.

Send oss en melding på chatten hvis du lurer på noe - vi svarer som oftest i løpet av bare 1 minutt.

//Håvard fra Kron