Ikke gå glipp av de beste fondene i 2018

En erfaren investor vil kjenne igjen 2018 som et normalår, nettopp fordi det svinger litt. I 2017 var det mindre svingninger, og de brede globale fondene gjorde det best. Men hva kjennetegner de beste fondene i 2018?

Vinnerfondene i 2018

1. Fond investert i Norge vs globalt
Det norske markedet har vært et av de beste i 2018. Fond som investerer i Norge har derfor hatt en veldig god utvikling i år. Til tross for den gode utviklingen bør du ikke investere alle sparepengene i Norge. Det er et lite marked og du vil ta unødvendig høy risiko ved å putte alle eggene i én kurv.

2. Billig vs dyre fond
2018 har igjen vært indeksfondenes seiersår! Indeksfond er aksjefond med mål om å følge en indeks. En indeks består av de største aksjene i et marked. Ved å følge en indeks, ikke prøve å slå den, så er de også billigere enn aktivt forvaltede fond. I år er det mange av de store aksjene i verden som har gjort det best og indeksfondene har derfor levert gode resultater.

3. Fond uten Kina og Europa
Både Kina og Europa har vært en dårlig investering så langt i 2018. Det er flere grunner til dette og det kan endre seg raskt. Mange brede fond, som investerer i mange ulike markeder, inneholder investeringer i både Kina og Europa. Derfor har de ikke gjort det like bra som fond med investeringer i kun for eksempel USA eller Norge.

4. Rene aksjefond vs en blanding
Med lave renter gir ikke obligasjoner en særskilt god utvikling. Mange obligasjonsfond som investerer i utlandet har til og med hatt negativ utvikling. Det har derfor lønnet seg å ta mer risiko i år.

Bør du satse på disse fondene i framtiden?

Tvert imot, å satse på fondet som er best i 2018 blir litt som å kjøpe en TV som akkurat har blitt satt opp i pris. Fondsforvalteren er kanskje flink, men mest sannsynlig har de et fond som investerer der prisene har gått opp.

«Vår anbefaling er å ha en spredt sammensetning av fond som investerer i ulike markeder. Du vil få med deg noen markeder som ikke går så bra, men du unngår å gå glipp av de som går opp. Hvis du kun jakter på det neste vinnermarkedet, vil du sannsynligvis bomme oftere enn du treffer», forteller Håvard Solheim, Spareekspert i Kron.

Vår vinnerstrategi er alltid å finne de beste fondene. Enten det er beste fond i 2017 eller beste fond i 2018, fokuserer vi på fremtiden. Det er nesten garantert at du finner et fond som gjør det bedre enn våre, men da er du allerede for sent ute.

Prøv en gratis spareplan og la Kron hjelpe deg med å finne de beste fondene.