Indeksfond: For godt til å være sant?

Nordmenn investerer i indeksfond som aldri før – med god grunn. Indeksfond skal følge markedets indeks til en lav pris. Det er først og fremst kostnadene som gjør indeksfond attraktivt. Men er det samme hvilket indeksfond du velger? Og er indeksfond riktig valg for deg?

Hvorfor kjøpe indeksfond?

Dersom du er én av dem som ønsker å starte med fondssparing, men er usikker på hvor du skal plassere pengene dine er det verdt å vurdere indeksfond.
«Indeksfond har lavere kostnader enn aktivt forvaltede fond og gir bedre utvikling enn sparekontoen på sikt. Indeksfond er en god løsning for deg uten erfaring eller interesse for investeringer», sier Håvard Solheim, spareekspert i Kron.

Beste indeksfond for deg

Ikke alle indeksfond er like gode. Det er flere ting du kan se etter for å finne det beste indeksfondet for deg:

1. Hva betaler du for indeksfondet?
Prisen er det viktigste når du velger indeksfond. Du kan enkelt sammenligne pris på indeksfond som investerer i samme marked. Velg det billigste! Makspris for et bredt indeksfond er 0,4 %.

2. Bredere indeksfond gir mer igjen for pengene
Sammen med pris, er det viktigste bredden på markedet indeksfondet investerer i. Et globalt indeksfond vil typisk ha bedre risikospredning enn et nordisk, fordi det er større. Da er du er mindre sårbare for nedgangstider i Norden. Sjekk antall aksjer i indeksfondet – jo flere aksjer jo bedre risikospredning.

3. Lykkes indeksfondet med å kopiere utviklingen i markedet?
Dersom det ikke er tilfellet, kan det tyde på at fondet ikke gjør jobben sin og du bør lete videre. Sjekk indeksfondets historiske utvikling og sammenlign med markedsindeksen den kopierer. Bruk fondsoversikten hos Morningstar eller fondets faktaark.

4. Advarer mot obligasjoner
Indeksfond investerer i de største aksjene eller obligasjonene i et marked. Du bør passe deg for indeksfond som investerer i obligasjoner, da de investerer i bedriftene med de største lånene.
«Vi anbefaler å unngå slike indeksfond. Du ønsker ikke å låne enda mer til bedriftene med høyest lån fra før, da det gir større usikkerhet for pengene dine», forklarer Håvard.

5. Har indeksfondet et investeringstema du liker?
Indeksfond kan ha ulike investeringstema. For eksempel kan fondet investere i miljøvennlige selskap eller selskap som er gode på likestilling .
Indeksfond gir nye muligheter for å gjøre gode og billigere investeringer med dine sparepenger. Med litt ekstra. Likevel er det forskjell på dem og du bør vite hva du skal se etter for å få best mulig utvikling på sparepengene dine.

Vi i Kron investerer i indeksfond for deg som kunde. Vi jobber for at dine sparepenger skal ha best mulig utvikling – også etter kostnader .

Flere kunder ønsker rene indeksfond hos Kron. Derfor har vi nå lansert den billigste indeksfondpakken i Norge!
Ta kontakt med Krons spareeksperter på chatten hvis du har spørsmål om indeksfond eller ønsker å komme i gang med fondssparingen .