Kronen svekker seg, og dette betyr det for deg

Vi forklarer deg hva det egentlig vil si, og hvordan det påvirker lommeboken din.

Hva skjer?

Siden oljeprisen falt i 2014 har kronen svekket seg mot store valutaer som dollar og euro. Kronen har tradisjonelt fulgt oljeprisen - med høy oljepris stiger kronens verdi, mens med lavere oljepris faller kronen i verdi.

Mye av grunnen til at det har gått bra i norsk økonomi de siste årene kan forklares med billigere krone.

Spørsmålet nå er om Norge er tjent med en så svak krone over tid. Norges bank må vurdere om det vi ser er en kortvarig effekt av handelskonflikt mellom Kina og USA, eller en varig svekkelse av oljeprisen, som så fører til mindre interesse for norske kroner.

For norske bedrifter som selger varer til utlandet er det en fordel at kronen blir svakere, fordi de som vil kjøpe varer i norske kroner må betale mindre av sin lokale valuta. Da blir det mer attraktivt å handle med Norge.

Hva betyr det for meg?

For fondsparingen din er det en stor fordel at kronen svekker seg. Grunnen er at investeringene dine er globale, og når de er regnet om i kroner så stiger de i verdi.

Men når kronen svekker seg så betyr det at det blir dyrere for deg å dra på ferie. Reiser du til land hvor de bruker euro koster det mer per euro du handler for, faktisk rekordmye - hele 10,2 kr per euro. Er du student i USA eller i land med euro blir det vesentlig dyrere målt i kroner enn det det var for et par år siden.

Skulle utviklingen fortsette og du skal være litt smart kortsiktig - legg ferien til Norge og kjøp aksjer i globale aksjefond.

Send oss en melding på chatten hvis du lurer på noe! Vi svarer som oftest i løpet av bare 1 minutt.