Kvinner på full fart inn i aksjemarkedet

Nesten halvparten av alle investorer er nå kvinner, og i Kron er det enda flere! Kvinner sparer smartere enn menn, men har fremdeles langt mindre penger i sine fond.

Frihet handler om å ha egne penger og å være økonomisk selvstendig. Derfor er det gode nyheter at rekordhøye 45 prosent av norske investorer nå er en kvinne. Vi heier på at stadig flere tar kontroll over økonomien sin, og sikrer seg en solid og trygg fremtid.

I Kron er vi stolte av å ha en enda mer likestilt kundebase – hele 51 prosent av våre fondsinvestorer er kvinner. Tradisjonelt så har aksjer, fond og investeringer vært preget av menn i dress og slips, så det er all grunn til å applaudere at vi tar stadig flere skritt på veien mot økonomisk likestilling. Det er også positivt at kvinner gjennom investeringene sine eier en stadig større del av aksjemarkedet.

Smartere enn menn
Kvinner er dessuten smarte sparere og er i flertall når det gjelder spareavtaler. Ifølge VFF (Verdipapirfondenes forening) så er det "signifikant flere menn enn kvinner som sparer når de mener tidspunktet for sparing i aksjefond er gunstig". Oversatt: Kvinner sparer jevnt og trutt og får med seg både oppturer og nedturer, mens menn i større grad prøver å time markedet. Det betyr at man forsøker å selge aksjer når de er på topp og kjøpe dem når de ligger på bunn i verdi. Dette er det veldig få som får til.

Har en vei å gå
Samtidig så er det fremdeles et kjønnsgap i aksjemarkedet. Kvinner investerer nemlig langt mindre enn menn, og undersøkelser har vist at dette ikke bare skyldes inntektsforskjeller. I Kron så har menn i snitt mer enn dobbelt så mye stående i sine fond – 129 000 kroner mot kvinnenes 60 000 kroner. Vi har altså fremdeles en vei å gå for å nå økonomisk likestilling.

Les også: Lurer du på hvor mye du bør spare i fond?

Kvinner har historisk hatt svakere økonomi enn menn. Mange har lavere inntekt, jobber mer deltid og er oftere hjemmeværende enn menn. Det betyr at flere kvinner går glipp av eller får lavere pensjonssparing fra arbeidsgiver, noe som får konsekvenser den dagen du går av med pensjon. Derfor blir sparingen du gjør selv desto viktigere.

Pengene blir mindre verdt i banken
Og når vi vet at mange, og spesielt kvinner, velger å spare på en vanlig brukskonto så er det nok en grunn til å applaudere at flere kvinner er på vei inn i aksjemarkedet. For så lenge prisveksten er høyere enn bankrentene så taper pengene dine seg på bok. Historisk sett så kan du forvente deg høyere avkastning på sparepengene dersom du investerer dem i fond.

Gladnyheten er at det er lettere å spare enn noen gang. Det er enkelt å finne informasjon, terskelen for å komme i gang har aldri vært lavere og du kan starte sparingen med noen hundrelapper og et tastetrykk.

God 8. mars!