Lei av unødvendig skatt?

Den gjennomsnittlige nordmann sparer ca. kr. 181 000,- på aksjesparekonto. Dersom du flytter aksjefond inn på aksjesparekonto før nyttår, så slipper du unødvendig skatt. Skynd deg å utnytte skatteregelen før året er omme.

Hva er en aksjesparekonto (ASK)?

En aksjesparekonto (ASK) er en konto hvor du kan samle alle dine aksjer og aksjefond, og du kan kjøpe og selge andeler uten at det utløser en gevinstskatt. Aksjesparekonto gjør det enklere og mer gunstig for deg som privatperson å spare i aksjer og aksjefond. På denne kontoen kan du samle alle aksjer og aksjefond som inneholder minimum 80 % aksjer på én konto, og handle fritt innenfor EØS.

Nordmenn sparer milliarder

I følge Verdipapirfondenes forening (VFF) fantes det per 30. juni 2018 hele 338 231 aksjesparekonto-avtaler i Norge. Totalt utgjør dette 61,4 milliarder kroner i aksjefond, noe som betyr at den gjennomsnittlige nordmann sparer ca. kr. 181 000,- på aksjesparekonto.

Skatt og fradrag

Vanligvis må du skatte av all gevinst fra kjøp og salg av aksjer, men med aksjesparekonto behøver du kun å skatte når du tar ut mer penger enn du satte inn. Du kan altså ta ut det opprinnelige innskuddet ditt uten at det utløses skatt. Har du for eksempel kjøpt fond for kr. 100 000,- og det har steget til kr. 150 000,-, kan du ta ut kr. 100 000,- uten beskatning. Dersom du avslutter kontoen, og du har mindre penger enn da du startet, kan du få tilbake penger på skatten.

Selg tap og kjøp nytt

Kanskje sitter du fortsatt med aksjer og aksjefond på VPS konto? Det er ingen nedside med å åpne aksjesparekonto så lenge du ikke har tap i kontoene. Dersom du har negativ utvikling på dine fond bør du først selge for å få skattefradrag for tapet. Deretter kjøper du nye fond og setter de inn på aksjesparekonto. Vi i Kron har en enkel flytteprosess . Vi hjelper deg å flytte fond og oppretter en automatisk aksjesparekonto for deg.

Flytt midler til ASK før nyttår

Innen utgangen av 2018 kan du overføre eksisterende midler til en aksjesparekonto uten at det vil utløse gevinstbeskatning. Myndighetene har opprettet et overgangsvindu frem til nyttår der flytting av fond og aksjer inn i aksjesparekonto ikke utløser skatt. Du bør derfor utnytte denne muligheten før året er omme. Fra 2019 vil du bli skattlagt for gevinster og få fradrag for tap.

Les også: Fondskuppet du ikke vil gå glipp av!

Få vite mer om ASK

Er du nysgjerrig på hva du bør gjøre, eller ønsker å få vite mer om aksjesparekonto? Du kan enkelt overføre fond til oss, så oppretter vi en aksjesparekonto for deg. Ikke nøl med å kontakte oss, så ser vi sammen på dine muligheter og setter opp den beste spareplanen for nettopp dine sparepenger.

Les mer om Aksjesparekonto (ASK) >>