4 tips til deg som vil spare i fond

Å bli god på å investere i fond krever både motivasjon, kompetanse og tålmodighet. For mange er det overveldende å forholde seg til begreper som diversifisering, risikostyring og langsiktighet. Det er fullt forståelig, disse begrepene er «finansk» for de fleste av oss. Derfor har vi satt opp en liten investeringsguide som kanskje gjør det litt enklere.

1. Vil du ordne alt selv eller få litt hjelp?

Det første du må forholde deg til når du ska investere i fond er om du skal velge selv eller bruke en løsning gjør det for deg. Det vanligste alternativet for deg som vil investere selv er å bruke en fondsplattform som for eksempel Nordnet. Hvis du velger å investere selv, og vil bruke minst mulig tid på investeringene, er globale indeksfond et smart sted å starte. Indeksfond er passive. Det vil si at de kopierer utviklingen på en eller flere børser, for eksempel Oslo Børs. Å investere i indeksfond krever derfor ikke samme kompetanse som å investere i enkeltaksjer eller aktive fond.

2. Ikke putt alle eggene i samme kurv!

Å ikke putte alle eggene i samme kurv er et godt råd i mange situasjoner, det er også en enkel måte å forklare begrepet diversifisering på. En diversifisert investeringsplan betyr at sparepengene dine spres utover forskjellige selskaper, markeder og valutaer. Det betyr også at du kan ha en miks av passive og aktive fond. Ved å plassere ut små pengesekker over hele verden blir du mindre sårbar for risiko. For eksempel, hvis det går dårlig på de amerikanske børsene, men bra på Oslo børs, så vil eventuelle tap i en diversifisert investeringsplan jevnes ut. Hvis du velger å kun investere i et marked, for eksempel Norge, vil pengene dine påvirkes mye av hvordan det går med oljeprisen og den norske krona. Dette har mange investorer fått merke i de siste månedene.

3. Sørg for at du får det du betaler for

Det har vært tilfeller hvor indeksfond har blitt markedsført og priset som aktive. Dette blir feil da indeksfond er billigst nettopp fordi de ikke trenger noe forvaltning. Dette er litt som å betale for en Tesla for så å få levert en Lada. Mange tenker nok også at man må kjøpe fond via banken, men det kan være smart å sammenligne flere aktører. En bankrådgiver vil naturlig nok markedsføre egne fond som de tjener bedre på, derfor kan uavhengige leverandører av fond være et godt alternativ. Kron er for eksempel uavhengig, det betyr at vi ikke er koblet til en bank, og ikke har egne fond, derfor står vi fritt til å investere i de vi ser er best på markedet.

4. Ha is i magen og hold deg til planen

Hos de fleste aktører kan du sette opp spareplaner med automatiske trekk. Dette er smart da du får en jevn flyt på investeringene dine. Folk som liker å kjøpe og selge aksjer prøver ofte å ‘time’ markedet. Å ‘time’ markedet betyr å selge investeringene dine når markedet er på topp, for så å kjøpe når markedet er på bunn. Flere undersøkelser viser at det er få som klarer dette. Derfor kan det være lurt å sitte stille i båten, det vil i de fleste tilfeller gi bedre avkastning på sikt.

Å sette opp en investeringsstrategi krever motivasjon, kompetanse og ikke minst tid. Hvis du fortsatt ikke helt føler deg som en «proff» kan du vurdere å teste en spare-app som for eksempel Kron. Da vil det automatisk settes opp en spareplan tilpasset deg. I Kron bruker vi for eksempel en kombinasjon av billigere globale indeksfond som kopierer utviklingen i markedet, og dyrere aktive fond som gir pengene dine penger en ekstra boost. En forvaltet løsning er et godt alternativ for deg som vil ha mer tid til andre ting, men som fortsatt vil få mest ut av pengene dine. Ved hjelp av moderne teknologi og app-løsninger kan du nå få tilgang til forvaltede løsninger som ikke koster skjorta.

Hvis du har noen spørsmål er våre rådgivere alltid tilgjengelige på chatten i appen.