Slik får du mer orden på økonomien i 2022

2022 er her og et nytt år betyr nye muligheter! Desember var en dyr måned for de aller fleste, men januar kan gi deg en gyllen mulighet til å rydde opp i lommeboken. Her er noen tips og sparehacks som kan hjelpe deg på veien.

Sett av tid til å gå over budsjettet ditt

Et budsjett gir deg bedre oversikt og gjør det lettere å planlegge pengebruken. Det gir også bedre forutsetninger for sparing. Hvis du ikke har et budsjett kan du finne mange gode maler via et enkelt Google søk. NB! Husk at nedbetaling av dyr kredittkortgjeld eller forbrukslån alltid bør prioriteres først.

Finn dine pengetyver

Det kan være lurt å bruke noen minutter av det nye året til å gå igjennom alle abonnement og faste trekk du har. Bruker du alle disse fortsatt? Eller kunne du droppet noen?

Selg ting du ikke trenger

Mange av oss har mye å tjene på å ta en opprydning hjemme. Det du ikke vil ha, er det sikkert noen andre som ønsker seg. På sider som finn.no eller Tise kan du enkelt legge ut ting for salg. Så kan du for eksempel sette deg et mål om at alt du tjener går til sparing!

Sett deg klare sparemål

Har du laget noen nyttårsforsetter for i år? Kanskje du drømmer om en større ferie eller hus om noen år. For mange står også pensjonssparing på to-do listen. En enkel måte å spare på er å sette opp et fast månedlig trekk, dermed går pengene automatisk ut av konto, og etter en stund legger man “nesten” ikke merke til det. Fast sparing over tid er også en fordel med tanke på avkastning og renter. Hvis du satser på å nå sparemålet ditt innen slutten av året er det lurest å sette pengene på en sparekonto med høyest mulig rente. For langsiktig sparing er fond populært og ved hjelp av rentes rente-effekt vil du mest sannsynlig få mer ut av pengene over tid.

5 raske sparehacks

  1. Har du bil som ikke får kjørt seg så mye i hverdagen? Hva med å teste bildelingstjenester som Bilkollektivet? Det finnes også gode billeie tjenester som Nabobil, Hyre og Fleks.
  2. Sett opp matplan og ukeshandling, for eksempel via Oda. Da unngår du impulskjøp på tom mage.
  3. Bruk sammenligningstjenester som Finansportalen.no og Elskling.no til å finne de beste avtalene på strøm, forsikring og bank.
  4. Sjekk om du har riktig rente på lånet og sett opp en samtale med banken.
  5. Har du en hytte som ofte blir stående tom? Hva med å leie den ut via Airbnb eller finn.no.

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil