"Mind the gap"

Hvis du har tatt t-banen i London, er du kanskje kjent med advarselen «Mind the gap». Den minner om at det er fort gjort å falle mellom toget og perrongen når du går av og på. “Mind the Gap” er også navnet på Morningstar sin årlige undersøkelse om hvor flinke investorer er på timing.

Gapet her er forskjellen på avkastningen du har fått  – og den du kunne ha fått.

Taper 17 % avkastning på timing

Morningstar undersøkelsen* ser på avkastningen over flere ulike typer fond, og beregner et gjennomsnitt på tvers av disse. Så sammenlignes dette tallet med den avkastningen snittinvestoren i alle disse fondene har fått.

💡Spoiler: Fondene gjør det bedre enn investorene.

Hvordan kan dette henge sammen? Jo, snittsinvestoren sitter ikke stille i t-banevognen. De hopper av og på, kjøper og selger litt her og der, og bytter mellom fond. Forskjellen mellom snittfondet og snittinvestoren er en årlig avkastning på hhv. 7,7 og 6 %.

30.000 kroner mindre i kassa

Det høres kanskje ikke så voldsomt ut, men det betyr at hvis du startet med 100.000 kroner så vil du etter ti år sitte igjen med snaut 180.000 kroner som en snittinvestor, mens snittfondet har klart snaut 210.000 kroner. Differansen i kroner og øre er på ca. 30.000 kroner. Sagt på en annen måte: Fondet har levert 17% bedre avkastning enn investoren over ti år.

Brede investeringer kan minske gapet

Det første du kan lære av dette er at timing er ekstremt vanskelig, og ofte fører til dårligere avkastning på pengene. Velg heller en t-bane som skal i den retningen du ønsker deg, og hold deg til den reiseplanen. Videre er det også interessant å se at færre investeringer, i brede fond med lavere risiko, gjør det enklere å unngå dårlig timing. Har du en fondssammensetning, hvor avkastningen ikke svinger like mye, kan det være godt for din egen selvdisiplin – det er jo tross alt lettere å sitte stille på et tog som ikke svinger fullt så brått.

*Morningstar er en åpen plattform for informasjon, sammenligning og rangering av fond. Du kan lese mer om undersøkelsen her.


Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil