Nå blir det mer lønnsomt å spare!

Synes du det er vanskelig og dyrt å spare i aksjer og fond? I år har staten gitt oss forbrukere muligheten til å opprette en såkalt aksjesparekonto (ASK). Mange har spurt oss om dette er relevant for dem. Svaret er at med en aksjesparekonto blir det enklere og mer gunstig for alle privatpersoner å spare i aksjer og fond. Under skal vi forsøke å forklare deg hvorfor.

Skattefordel med ASK

Den viktigste fordelen med aksjesparekontoen er at man kan kjøpe og selge aksjer og aksjefond uten å betale skatt så lenge pengene står på konto. Dette kalles også utsatt skatt og har tidligere vært forbeholdt selskaper og ikke privatpersoner. Det betyr at den totale summen kan bli stående på aksjesparekontoen og bidra til videre gevinst for deg. Penger stående på aksjesparekonto kan du derfor tenke på som et rentefritt lån fra staten.

- Innføringen av aksjesparekonto gjør at du som privatperson nå får de samme skattefordelene som et investeringsselskap når det kommer til sparing i aksjer og fond, forteller Håvard Solheim, Spareekspert i Kron.

Du betaler først skatt når du tar ut gevinst fra kontoen. Og gevinsten er alt som etter hvert står på kontoen, utover ditt eget innskudd. På innskuddet betaler du naturligvis ingen skatt.
Fordelen med aksjesparekonto kommer også frem om du skulle oppleve at verdipapirene du handler skulle tape seg i verdi. Da får du muligheten til å trekke tapet av på skatten. Dette er også en ny fordel i 2017 for oss som private sparere.

Hva må du passe på?

Det er særlig én ting du bør tenke på før du oppretter en aksjesparekonto. Hvilken sparehorisont ser du for deg, altså hvor lenge du kan la pengene stå på kontoen? Har du en økonomi hvor du ofte trenger å bruke av sparepengene dine, er ikke en aksjesparekonto beste alternativ for deg. Da kan du bli nødt til å selge aksjer eller fond på et dårlig tidspunkt. Har du derimot mulighetene til å la pengene stå og vokse over tid, er en aksjesparekonto et fornuftig valg.

- Innføringen av aksjesparekontoer vil gi like vilkår for dem som sparer lite og dem som sparer veldig mye. Jeg håper det vil bidra til at flere privatpersoner får opp øynene for langsiktig og lønnsom sparing i aksjer og fond, sier Håvard Solheim, Spareekspert i Kron.

Hvis du har aksjer eller aksjefond som du vil ha inn på aksjesparekonto kan du overføre disse skattefritt i løpet av 2017.

Opprett din egen aksjesparekonto med Kron i dag

Hvis du vil spare i aksjer eller aksjefond anbefaler vi at du oppretter en aksjesparekonto. Som kunde i Kron oppretter vi aksjesparekonto automatisk for deg - helt kostnadsfritt. Det er heller ingen gebyrer ved kjøp eller salg av aksjer og aksjefond. Kron sørger for at du oppfyller betingelsene for skattefordeler og dermed betaler korrekt beløp i skatt. Vi sørger også for å tilpasse spareplanen til din situasjon slik at du får riktig beløp på aksjesparekontoen.