Til nyttår blir pensjon litt mindre komplisert!

Vet du hva du ligger an til å få i "lønn" som pensjonist? Og vet du hvor du logger deg inn for å sjekke pensjonssaldoen din? Dette er spørsmål som mange nordmenn ikke kan svare på. En ny Norstat undersøkelse viser at 74% ikke vet hva de får utbetalt i pensjon og 50% vet ikke engang hvor de skal logge inn for å finne ut av det.

Pensjon er noe mange utsetter å tenke på, det kan være vanskelig å forholde seg til nettopp fordi det er så lenge til. Men jo tidligere du begynner å tenke på pensjon og gjør de rette grepene, jo større sjanse er det for at du får en god økonomisk tilværelse som pensjonist.

Hvorfor er pensjon så vanskelig å finne ut av?

Det er flere grunner til at pensjon er så vanskelig å forstå. For det første har pensjonssystemet endret seg mange ganger, det betyr at folk har mange forskjellige pensjonsordninger. Det er også få i dag som jobber hos samme arbeidsgiver hele livet, det gjør at de fleste må forholde seg til forskjellige pensjonsselskaper, som igjen kan gjøre det vanskeligere å få oversikt. Det er også store forskjeller på å jobbe i privat og offentlig sektor.

Videre må bransjen også bli flinkere til å snakke om pensjon på en tydeligere måte og i et språk som folk forstår. Mange selskaper har tjent på det gamle systemet ved å ta høye gebyrer for forvaltning av pensjon, derfor har kanskje motivasjonen for endring vært lavere.

Fra nyttår kommer Egen pensjonskonto

Fra neste år kommer det en lovendring som gjør det mulig for de 1,4 millioner nordmenn som har innskuddspensjon å opprette det som heter Egen pensjonskonto. Innskuddspensjon innebærer at arbeidsgiver hvert år sparer en prosentandel (mellom 2% og 7%) av lønnen din til pensjon. Denne endringen skal komme deg som pensjonssparer til gode, fordi pensjonen nå vil samles på en og samme konto. For første gang kan du også velge en annen pensjonsleverandør enn arbeidsgiver. Dette betyr også at det vil bli mer konkurranse om pensjonspengene dine, som gjør at pensjonsleverandører må begynne å tenke annerledes.

Sånn får du mer oversikt

Det kan være vanskelig å finne fram i jungelen av vanskelige begreper. Det at pensjonspengene er spredt litt her og der gjør det enda vanskelig å få kontroll, derfor har vi samlet noen tips for hvordan det kan bli litt enklere:

  • norskpensjon.no kan du allerede nå logge deg inn og få en oversikt over den opptjente pensjonen din.
  • Rydd opp og samle pensjonen din på ett sted, pass også på å plassere pensjonen din hos en av de rimeligste aktørene i markedet. Her finnes det hjelpemidler som Finansportalen.no som drives av Forbrukerrådet.
  • Sett opp egen sparing til pensjon så tidlig som mulig og spar gjerne litt hver måned hvis du har muligheten til det. Det finnes flere gode måter å spare til pensjon ved siden av det du får fra folketrygden og det arbeidsgiver sparer til deg. Så her er det lurt å finne den måten å spare på som passer best for deg og din situasjon.
  • Holde deg jevnlig oppdatert på hvor mye du har i pensjon og hva du kan forvente å få utbetalt som pensjonist. Det gjør det lettere å justere pensjonssparingen din.