Dette bør du tenke på før du velger fond

Nå som renten ligger på et historisk lavt nivå er det blitt enda viktigere å finne gode sparealternativer. Det kan være vanskelig å finne frem i jungelen av ulike produkter. Her er noen råd til hva du bør tenke på før du velger.

Hva sparer du til?

Det første spørsmålet du må stille deg er hvilken tidshorisont pengene har. Skal du investere mot noe som ligger ett par år frem i tid er sparekonto det beste alternativet. For langsiktig sparing er fondssparing den beste løsningen, det sørger for at du få mer ut av pengene dine.

Hvilke alternativer finnes det?

Svaret er at det finnes veldig mange ulike typer fond. Hva du velger kommer an på hvilken risiko du er villig til å ta på sparepengene. Du kan velge å investere i forskjellige geografiske områder og med forskjellig risikonivå. Du må også ta stilling til om du vil investere selv eller bruke en tredjepart.

Et populært alternativ er indeksfond. Nordmenn investerer i indeksfond som aldri før, og det er det god grunn til, det gir både billig, trygg og forutsigbar sparing. Det er også et veldig godt alternativ for deg som vil spare i fond men ikke vil ha for høy risiko. Det finnes både lokale og globale indeksfondsalternativer.

Hva er egentlig indeksfond?

Et indeksfond kopierer en eller flere børsindekser. Det betyr at indeksfondet vil få den samme avkastning som børsen eller børsene det er investert i, hvis for eksempel Oslo børs går opp 5% vil også indeksfondet øke med 5%.

Indeksfond kalles også passive fond. Det høres kanskje negativt ut, men studier viser at å forholde seg passiv faktisk kan være en fordel. Det motsatte av indeksfond er aktive fond, her går investorer inn og kjøper og selger aksjer for å prøve å gjøre det bedre enn børsen.

Hvilket indeksfond bør jeg velge?

Et globalt indeksfond vil typisk ha bedre risikospredning enn et norsk indeksfond fordi de investerer i flere markeder og sektorer. Det gjør at du er mindre sårbar for nedgangstider. I Norge er vi veldig påvirket av oljeprisen, i norske indeksfond er faktisk over 10 % av investeringene i Equinor.

Global er ikke nødvendigvis global

Visste du at det finnes ulike nivåer av globale fond? I hovedtrekk er det som regel to versjoner av globalt. Den ene versjonen følger kun selskaper i de utviklede landene og da med hovedtrykket på USA. Mens den andre formen tar med seg økonomier i den fremvoksende delen av verden, som India, Russland og Brasil. Her vokser økonomien mest og mange mener at fremtiden ligger her.

En enkel måte å sjekke hvor globalt fondet er er å sjekke fordelingen mellom land i kombinasjon med antall aksjer – jo flere aksjer jo bedre risikospredning. Ved å investere litt i mange selskaper legger man ikke alle eggene i samme kurv, dette kalles også diversifisering av risiko.

Hva er best av passive og aktive fond?

Svaret avhenger av hva du har som sparemål, men ofte er det beste en kombinasjon av begge. Aktive fond kan være bra i enkelte tilfeller, men det kan være vanskelig å velge riktig, da de ofte er dyre og ikke av kvaliteten man ønsker. Forbrukerrådet har funnet at aktivt forvaltede fond tilgjengelig for folk flest gjør det dårligere enn indeksfondene i snitt.

Se nøye på pris og hva du får igjen for det

Pris er viktig når du velger fond, Da indeksefond er passive skal de være mye billigere enn aktivt forvaltede fond. Globale indeksfond kan være litt dyrere enn enklere indeksfond, men det er verdt det på lang sikt på grunn av spredningen i investeringen. Du kan sammenligne pris på indeksfond som investerer i samme marked på sider som Morningstar.

Vil du slippe å velge selv?

Du kan alltids velge å investere selv, men dette krever jo også litt ekstra innsats.

I Kron-appen kan du enkelt sette opp en konto for både kortsiktig og langsiktige sparemål. Vi har investeringspakker som passer til ulike former for sparing. Vi har blant annet et eget investeringstema som heter indeks. Her sørger vi for at sparepengene dine investeres bredt og til så lav kostnad som mulig. Vi investerer i totalt 3600 selskaper og kan tilpasse løsning basert på tidshorisont. Hvis du heller vil øke risikoen litt kan du velge en kombinasjon av indeks og aktivt forvaltede fond. Vi har også andre investeringsstemaer som teknologi, eiendom, likestilling og miljø.

Du kan enkelt følge med på utviklingen i Kron-appen, men du trenger ikke hvis du ikke vil.

Last ned appen og ta sparetesten for å se hva som lønner seg for deg.

Du kan også ta kontakt med Krons spareeksperter i chatten i appen hvis du har spørsmål!