Litt budsjettips til påske

Nå er påsken her og det er sikkert mange som har gledet seg ekstra mye til ferie. Budsjett er kanskje ikke "top of mind" på fjellet, men i og med at det blir hjemme-påske for mange, så kanskje du plutselig får litt tid til overs?

Kron-venn Lene Drange svarer på tre vanlig spørsmål om personlig økonomi og deler sin egendesignede budsjettmal og kalkulator.

Lene, Hva er ditt beste tips for å få kontroll på økonomien din?

Det første du må finne ut av er hva du får inn hver måned i lønn, stipend, trygd osv. Når du har oversikt er det smart å sette opp et enkelt budsjett hvor du startet med «obligatoriske» utgifter som bolig, strøm, forsikring. I tillegg til dette trenger du penger til noe forbruk, har du trang økonomi er det fint å være ekstra forsiktig her. Hvis du ser at det er mer som kommer inn enn hva som går ut, er det lurt å sette av penger til sparing så du har en liten buffer. Hvis du har dyr gjeld bør denne betales ned så fort som mulig.

Sett deg et mål

Budsjett og sparing blir først morsomt når du har et mål. Da kan du tilpasse både inntekter, utgifter og forbruk i henhold til det. En tydelig gulrot gjør det også lettere å ofre ting på kort sikt.

Last ned Lenes budsjettmaler her

Du kan også få hjelp til å regne ut totalen av penger som går inn og ut gjennom budsjettkalkulatoren

Hvor går jeg hvis jeg trenger hjelp til å rette opp økonomien?

Lene: Det første som kan være lurt er å snakke med dine nærmeste. Det er tungt å bære økonomiske problemer alene! Så er det viktig å få oversikt over hva som er ubetalt og annen gjeld. Sjekk gjeldsregisteret, statens innkrevingssentral og logg inn på nettsidene til inkassoselskapene. Gjør du dette får du en ganske god oversikt over din situasjon. Betal ut de minste sakene hvis du kan, og prøv så å lage en overordnet plan for hvordan resten skal betales. Du kan også sende en mail til de du skylder penger og forklare situasjonen du er i. I tillegg kan det være god hjelp i å ta kontakt med sitt lokale NAV kontor, hvor de har gjeldsrådgivere som kan hjelpe.

Hvis man har tatt opp forbrukslån, hvordan kan man nedbetale disse så fort som mulig?

Finn først ut hvor mye du har innbetalt så langt. Ta så kontakt med banken du har lånet i og forklar situasjonen du er i. Det er også smart å sjekke hva andre banker tilbyr. Du kan prøve å forhandle på renten, men også på et totalbeløp. La oss si at du lånte 200.000 kr, da kan du avtale at du totalt skal betale tilbake 300.000 kr f.eks.