Pensjon og egen business

Lene driver for seg selv og er kanskje mest kjent som programleder for Luksusfellen. Vi tok en prat om pensjon, og hun delte sine tips til deg som er selvstendig næringsdrivende.

Hei Lene! Kan du fortelle litt om hvordan du sparer til pensjon og hva som var viktig når du la opp spareplanen din?

Jeg har samlet «alle» mine pensjonskapitalbevis fra tidligere jobber hos Kron. Etter litt undersøkelser fant jeg ut at det var lurt. Pris og spareprofil er viktig for meg når jeg skal velge, også skal det sies at jeg er ganske risikovillig på dette beløpet. Jeg har ikke så mye pensjon fra tidligere jobber da jeg for de meste har drevet min egen business. I tillegg driver jeg det jeg liker å kalle indirekte pensjonssparing ved å sette av penger i fond hver måned.

Hva er dine beste pensjonstips til de som driver for seg selv?

Jeg har spart pensjon via mitt enkeltmannsforetak, men der er det litt andre regler. Som selvstendig næringsdrivende kan du innbetale pensjon og fradragsføre inntil 7 % av inntekten fra selskapet. Dette gjelder for inntekt mellom 1G og 12G (101.351 – 1.216.212 kroner) hvert år. Det er mest «lønnsomt» for deg om du har en inntekt over 7,1G, som er cirka 720.000 kroner, da får du full utnyttelse av fradraget og reduserer lønnsgrunnlaget folketrygden benytter.

Skiller du mellom «vanlig» sparing og sparing til pensjon?

Jeg kaller min langsiktige sparing for indirekte pensjonssparing, så ja. Nedbetaling av boliglånet ser jeg også på som indirekte pensjonssparing. Ellers driver jeg mer kortsiktig sparing, men det er mer til oppussing og for å kjøpe båt.

Hvilke pensjonsfeller bør man unngå? Og hva er grunnene til at kvinner ofte blir fanget i disse?

Alle i privat sektor bør vite hva de har av pensjon fra eksisterende og tidligere jobber, og eventuelt samle og endre dem. I tillegg er viktig at begge i et parforhold har et langsiktig perspektiv hvis en part jobber redusert, eller tar ulønnet permisjon for å ta seg av felles barn. Da kan det være aktuelt med en kompensasjon i form av langsiktig sparing i fond for den det gjelder. Selv om det kanskje er lenge til pensjonsalderen er det ekstremt lurt å ta stilling til dette.

Når begynte du å tenke på pensjonen din?

Jeg har alltid tenkt at jeg skal ta stilling til pensjon når jeg blir for gammel for BSU. Så da har jeg fire år igjen. Men det skal sies at jeg driver indirekte pensjonssparing ved å sette av penger i fond hver måned.