Rentene øker! Hva gjør du nå?

Sentralbanken har i dag økt styringsrenten fra 1 til 1,25 %. Det betyr dyrere forbruk, samtidig får du mer igjen for sparingen din. Så er renteøkningen bra eller dårlig for deg?

Dagens renteøkning har vært varslet en stund. Økt styringsrente smitter også over på rentene du får i banken og utviklingen på fondssparing. Så hvordan påvirker renteøkningen din økonomi?

Dyrere forbruk

Høyere rente resulterer i dyrere forbruk. For det første blir det dyrere å låne penger til forbruk. For det andre øker kostnaden på forbruk relativt til sparing fordi du får bedre utvikling på sparingen din. Du bør derfor tenke deg ekstra nøye om før du tar deg råd til større, kostbare prosjekter som å pusse opp kjøkkenet.

Du får mer igjen for å spare

Du tjener mer på sparingen din når rentene øker. Det er fordi at med høyere renter får du bedre utvikling på pengene du har stående på sparekonto.

Vanskeligere å betjene lån

Høyere rente gir dyrere lån. Dersom du sitter med for eksempel boliglån eller andre større lån vil du måtte regne med å betale mer for disse fremover. Dette må du ta med i beregningen når du for eksempel planlegger hvor mye du skal bruke på neste ferie.

Tøffere tider for aksjefondene

Renteøkningen bidrar til at bedrifter får dyrere lån, på lik linje med deg som privatperson. Da begrenses bedriftenes muligheter for å investere og vokse seg større. Det gir igjen svakere aksjekurser. Kron sørger for å investere sparepengene til våre kunder globalt for å spre risiko slik at renteøkning i Norge har mindre betydning.

Den gode nyheten er at markedet allerede har innstilt seg på denne renteøkningen og den vil derfor ikke gi en merkbar endring i aksjeverdien i dag.

Hva med rentefond?

Norske rentefond opererer stort sett med fastrente. For disse rentefondene faller verdien når rentene øker. Hvis du derimot investerer i slike fond etter verdifallet, vil du få høyere forventet utvikling. Derfor må du passe på å investere i de riktige fondene og planlegge investeringen din. Krons spareeksperter sørger for at du som kunde til enhver tid er investert i de rette fondene for å stå bedre rustet mot renteøkninger.

Renteøkningen vil kunne få store konsekvenser for din økonomi. Få oversikt over hva økte renter betyr for hvor mye du bør spare og bruke fremover med Krons sparetest . Du får svaret på kun et par minutter.

Har du spørsmål om hva renteøkningen betyr for deg og dine sparepenger? Ta kontakt med Krons spareeksperter på chatten.