Slik når du sparemålene dine

Små grep som krever liten innsats nå kan bety mye over tid.

Sparing og investering kan være vanskelig. Vi vet at det er lurt å sette av penger til fremtiden, men ofte er det mange ting som «må» prioriteres her og nå.

– Sparing handler ikke om å leve på vann og tørt brød, men heller at du finner ut av hva du vil spare til og hvor mye du kan sette av for å oppnå målet ditt. Enten du sparer til pensjon, drømmeboligen eller noe helt annet, sier Joar Hagatun, leder for investering i Kron.

Usikker hva som er lurt for deg? Det finnes ingen fasit for hva som er «riktig», men sparemålet ditt kan vise vei. Hvis du vet når du ønsker at målet skal nås, vet du faktisk også hvilke sparealternativer som er best egnet.

- Sett opp en konto og start en spareavtale. Så trenger du egentlig ikke tenke mer på sparingen på mange år, sier Joar Hagatun Investeringsleder i Kron.

Last ned Kron-appen

La oss se på hvordan det kan være lurt å spare – ut ifra hvor lenge du har lyst til å spare:

Skal du bruke pengene innen relativt kort tid?

Takket være de høye rentene er rentefond blitt et gunstig alternativ for sparing og investering på kortere sikt. Dette er fond som investerer i lånepapirer og som forbindes med lavere risiko enn aksjefond. Samtidig kan et rentefond gi høyere avkastning enn du kanskje får i banken.

– Pengene du plasserer i likviditetsfond lånes vanligvis ut til banker, kommuner og bedrifter som ansees som gode lånetakere. I tillegg er løpetiden på lånene relativt kort. Risikoen er altså lav for at de ikke betaler tilbake det de låner, forklarer Hagatun.

Likevel er det viktig å huske at investering alltid innebærer risiko. Rentefond kan gi deg litt mer igjen for pengene sammenlignet med bankkonto, men risikoen er altså litt høyere.

Spare fem år eller mer? Ta større risiko (hvis du vil)

Du har helt sikkert skjønt tegninga nå: Jo lengre frem i tid sparemålet ditt er, dess større risiko kan du ta – hvis du vil. Når tidshorisonten er på fem år, eller mer, kan du vurdere å investere mer i aksjefond.

– Når sparingen skal tikke og gå i mange år, er tiden pengene får i markedet det viktigste. Er det flere tiår til pengene skal tas ut, kan du ta enda litt høyere risiko, sier Hagatun.

En kombinasjon av rente- og aksjefond bidrar til en god risikospredning. Du kan for eksempel hente inspirasjon fra Oljefondets investeringstrategi om å plassere 70 prosent av pengene i aksjer og 30 prosent i renter.

Gi sparepengene dine ekstra krutt

– Sett opp en konto og start en spareavtale. Så trenger du egentlig ikke tenke mer på sparingen på mange år, sier investeringslederen.

– Det gir investeringene dine bedre grobunn til å vokse over tid. Du vil også få kjenne litt på hvordan rentes rente-effekten gir sparingen din en boost.

Dette er kanskje den viktigste grunnen til at du også bør sitte stille i båten når aksjemarkedet svinger. Du får nemlig avkastning (renter) på både pengene du har satt inn, og det du har tjent underveis. Altså gevinst på gevinsten.

Men tar du ut pengene ofte, går du glipp av noe av rentes rente-effekten. Bonusen blir mindre og pengene dine vil ikke vokse like fort.

I Kron tar det bare noen minutter å sette opp en spareplan som er tilpasset dine sparemål og tidshorisont. Alt du trenger å gjøre er å svare på noen spørsmål, så fikser vi resten.