Slik sparer du deg gjennom Corona-krisen

“Vi står ovenfor en vanskelig tid” sier Norges statsminister om virussituasjonen, og det er disse vanskelighetene som smitter over i økonomien og i aksjemarkedene. Det er mye informasjon å ta inn over seg og det kan være vanskelig å vite hva man skal tro på og hva man selv kan gjøre midt oppi alt kaoset av informasjon. Vi har laget en liten guide for deg og fondsparingen din.

Hold deg oppdatert på hva som skjer med Corona viruset og hvordan det påvirker økonomien her

Sitte stille i båten

Røde tall og store avisoverskrifter gjør oss engstelige. Heldigvis har aksjemarkedet alltid beveget seg oppover på lang sikt. Det er fordi verden blir mer produktiv ved hjelp av ny teknologi og flere arbeidshender som er med på å skape verdier. Ved store kriser og nedgangstider er det fort gjort å miste troen på aksjesparing. Det er ikke så merkelig, for det gjør jo oppriktig vondt å se på alle pengene som går tapt. Men når vi får bukt med viruset og frykten legger seg, har vi jo fremdeles teknologien, og maskineriet vil få fart på seg igjen, og verden vil fortsette å gå videre. Når en maskin er ute av drift eller kjører for halv maskin, kan det ta noe tid før den er oppe og kjører for fullt igjen. Men med tiden vil maskineriet stabilisere seg og igjen kunne bidra til ny vekst.

Hva skjedde sist det falt?

Et fall i aksjemarkedet som ligner litt på det vi nå opplever var i 2011. Totalt var fallet på 20 % fra topp, slik at 100 000 kroner ville blitt til 80 000kr. Det tok da 16 måneder før pengene var tilbake.

De som følte for mye på frykten og solgte i bunnen av bakken sitter igjen med 84 000 kr tre år senere, mens de som satt igjennom, og heller brukte anledningen til å kjøpe litt aksjer når de var billige slik Kron gjør ved å holde på strategien, satt igjen med minst 131 000 kr når markedet stabiliserte seg igjen. Det er nesten 50 000 kr forskjell på en investering på 100 000, og vel verdt å ta med seg. Når toget snur og oppgangen kommer er det ikke bare å sette snuten mot stasjonen fordi du hører togtuta i det fjerne. Da har toget som regel gått fra stasjonen og det er for sent å få med seg oppgangen igjen.

Husk målet ditt

Hva er målsetningen din? Ved langsiktig sparing er det ingen grunn til bekymring, er du ute etter å gjøre noen raske penger på kort sikt er det mer grunn til å bli småsvett i pannebrasken. Da krever det at du får rett om hvilke dager det skal opp og ned mange ganger på rad. Dette er det så og si ingen som får til. Det blir som å spå fremtiden i en krystallkule.

Oljefondet har som mål å sikre fremtiden til framtidens nordmenn, og de satser på den første strategien, nemlig å sitte igjennom og bruke krisen til å kjøpe litt mer når det har blitt billig. På den måten når du toget ditt og får blir med når hendene er tilbake i arbeid og oppgangen starter igjen.

Hvilke selskaper gjør det bra?

Av de mange tusen selskapene du eier er det veldig ulikt hvordan de takler krisen. Flyselskaper vil selvsagt slite, mens de som selger varer og tjenester på nett vil bidra til å holde hjulene i gang. Noen veldig få selskaper gjør det også ekstremt bra, og de finner vi nå stort sett i helsesektoren. Et av de heter Regeneron og er med på å forske på Coronavaksine. Der er aksjekursen opp 10 % gjennom krisen, og på denne måten bidrar finansmarkedene og du til det som forhåpentligvis blir en langvarig løsning på situasjonen vi alle sammen nå kjenner på.

I de alvorligste finanskrisene vi har sett gikk banker overende og pengestrømmer stoppet helt opp. Bankene og finansmarkedene er oljen i økonomien, og nødvendige for at mennesker og bedrifter skal kunne handle med hverandre, ta opp boliglån eller investere i nytt utstyr. Det vi nå opplever er foreløpig ingen av delene. Det er bare som om noen har trykket på en enorm pauseknapp på hele verden. Forhåpentligvis står maskineriet intakt og klart for å sette fart når noen trykker på “play” igjen. Slik vi nå ser skjer i Kina, hvor det nesten ikke er nye smittede og folk kommer seg tilbake til skole og jobb.

Og da er den vanskeligste tiden trolig over. Det vil sparepengene dine også plutselig dra nytte av.