Slik takler du baksmellen!

Ifølge Skatteetaten får hele 2,9 millioner nordmenn penger igjen på skatten, men 800 000 av oss får baksmell*. Hvis du er en av dem og ikke har planen klar for hvordan du skal komme ajour skal vi hjelpe deg på veien.

Få oversikt

Vi foreslår at du tar en gjennomgang av økonomien din for å se hvor du kan stramme inn for å spare opp til denne litt uheldige baksmellen. Se etter poster i budsjettet som du kan justere på, så du kan bruke overskuddet til baksmellen.

De fleste nettbanker har løsninger som gir deg oversikt over hva pengene dine går til. Er det noen poster som er unødvendig store?

For mange er mat en typisk post som tar knekken på forbruket. Du vil spare en god del ved å holde handlingen til én gang i uken fremfor flere. Hva med å handle mat på nett, så du har full kontroll på hva som går i handlekurven?

Sett summen du sparer eller kan spare fortløpende over på en egen konto egnet til nedbetaling av baksmellen.

Les mer: Hvordan du egentlig bør forholde deg til skatt.

Kan du ordne avdragsfrihet?

Hvis ikke justeringen av budsjettet ditt er nok kan du be om avdragsfrihet på boliglån eller studielån for en liten periode.

Sjekk om du kan få forskudd på lønn

Du kan også høre om mulighetene for forskudd på lønn, men pass på å legge opp til det det så du ikke havner i en knipe når du får utbetalt mindre senere.

Del opp nedbetalingen

Dersom baksmellen er på over 1.000 kr vil nedbetalingen deles inn i to like store summer, og du kan planlegge etter dette. Du kan be om å få nedbetalingen delt opp ytterligere, men vi råder deg til å unngå dette hvis du har en annen mulighet. Hvis ikke er det fint å vite at det i mange tilfeller går an.

Tilpass lånet ditt

En siste utvei er å ta opp et lån. Pass på renten slik at du ikke taper nevneverdige summer med denne metoden. Unngå derfor å ta opp forbrukslån eller bruke kreditt. Du kan for eksempel justere boliglånet ditt, men det vil nok være utfordrende for deg som for eksempel akkurat har kjøpt bolig. Et annet alternativ er å benytte deg av feriepenger du eventuelt har til overs.

Juster skattetrekket

Sist, men ikke minst – ikke glem å endre skattetrekket ditt hvis det er grunnen til baksmellen. Da slipper du å havne i samme situasjon neste år. Lykke til!

Bruk tre minutter og se hvordan du bør bruke pengene dine