Små grep som kan gi deg mer i pensjon

Få bedre pensjon gjennom lavere priser og kvalitetsinvesteringer i indeksfond.

Sover du i timen bestemmer arbeidsgiver

Hvis du er en av 1,5 millioner nordmenn som har innskuddspensjon, bør du spisse ørene når det snakkes om "Egen pensjonskonto". Det innebærer at all pensjon fra tidligere arbeidsforhold samles der arbeidsgiver sparer for deg, med mindre du velger noe annet. Dette er både gode og dårlige nyheter. Den gode nyheten er at mange får lavere kostnader gjennom at alt samles ett sted, den dårlige er at arbeidsgiver kanskje ikke har den beste avtalen. Nå kan du velge hvor pensjonen din forvaltes, uavhengig av jobben.

Få betalt for å flytte pensjonen din

Hvis du flytter pensjonen din til en leverandør som er billigere, får
du mellomlegget i ekstra pensjon. Grunnen til det er at arbeidsgiver er pliktig til å betale for din pensjon så lenge du er ansatt. Vanligvis går denne betalingen til leverandøren de har avtale med, men hvis du flytter, vil pengene blir satt inn på din nye pensjonskonto isteden. Da er det du selv som betaler kostnaden, men hvis det er billigere får du mellomlegget i «betaling».

Et forsiktig eksempel er en 33-åring hvor arbeidsgiver betaler 0,40 % i kostnad. Dersom personen flytter til en leverandør som kun tar 0,23% vil han eller hun kunne få 1 000 kr ekstra i måneden som pensjonist*

* Utregning tar høyde for ulike typer forvaltningsnivå. Avkastningen som er brukt i eksemplet følger Finans Norges avtale om avkastningsprognoser og det er justert for inflasjon. Utregningen tar utgangspunkt i lønnsstatistikk fra Statistisk Sentralbyrå (SSB), 5 % årlig sparing fra arbeidsgiver og snittlønn hos de med minst 5 år høyere utdannelse.

Sørg for at pensjonen din investeres riktig

Nordmenns pensjon står ofte i aktivt forvaltede fond, selv om forskning viser at de ikke slår indeksfond etter kostnader.

For oss var det viktig å bygge en løsning basert på indeksfond, som mange mener er bedre investeringer for pensjon. Samtidig utelukker vi miljøverstingene slik at pengene spares med god samvittighet, sier daglig leder i Kron Emma Tryti.


I Kron kan du selv kjøpe fond fra kjente aktører som Storebrand og KLP eller velge en anbefalt løsning hvor alt fikses for deg. Du kan også legge ekstra fokus på bærekraft eller miljøteknologi. Velger du selv ligger plattformavgiften på 0,10%. Kron tilpasser også aksjeandelen din automatisk, det vil si at den holdes på 100 % til 10 år før pensjonsutbetalingen starter, og så trappes ned. En høyere aksjeandel vil ofte gi høyere forventet pensjon.

En av de beste på Finansportalen.no

Kron er en av leverandørene som topper listen til Finansportalen.no med 0,19% i årlige kostnader. Dette gjelder Egen pensjonskonto for personer som ikke er medlem av en fagforening. Er du medlem av en forening i Akademikerne Pluss går kostnaden ned til 0,16%.

– Vi satser beinhardt på pris fordi vi vet hvor mye kostnader har å si for den totale pensjonsutbetalingen. Samtidig leverer vi et solid investeringshåndverk og en brukeropplevelse som engasjerer da vi kobler nyhetsbildet til investeringene dine. I Kron kan du flytte pensjonen din på under fem minutter, avslutter Tryti.