Sørg for at pengene dine vokser fortere

For deg som sparer i fond er det sikkert ikke noe nytt at du får avkastning på sparepengene. Det du kanskje ikke var klar over er at det finnes en ekstra bonus på toppen av dette, den kalles rentes rente-effekten.

Hva er egentlig rentes rente-effekten?

Rentes rente-effekten gjelder både for fond og bankkonto. Forskjellen er hva man kaller gevinsten, på en bankkonto heter det renter og i fond sier vi avkastning. Rentes rente-effekten betyr at du får renter (avkastning) både på pengene du har satt inn og og på de rentene (avkastningen) du får hvert år. Dette gjør at pengene dine vokser fortere og at bonusen blir større jo lenger du sparer. Hvis du tar ut pengene ofte vil du gå glipp av noe av denne effekten. Det er en av hovedgrunnene til at det lønner seg å sitte stille i båten når man investerer, selv i perioder hvor markeder går opp og ned.

Sånn kan det se ut i praksis:

Hvis du sparer 1 000 kr i fond hver måned med en årlig rente på 6% vil du etter 20 år ha opparbeidet deg 455 646 kr. Av denne summen er 140 770 kr avkastning og 74 876 kr rentes rente-effekt, det betyr at du totalt vil sitte igjen med 215 646 kr i pluss.

For å sette det litt på spissen kan dette eksemplet sammenlignes med å legge 1 000 kr i madrassen hver måned. Da vil du kun sitte igjen med 240 000 kr.

Len deg tilbake og la pengene vokse av seg selv

Noen prøver å «time markedet», det betyr å selge aksjer når de er på topp og kjøpe dem når de ligger på bunn i verdi. Det er få som får til dette, selv ikke profesjonelle aksjemeglere. Det krever mye motivasjon, kompetanse og ikke minst tid da du må følge med på markedet hele tiden.

I Kron investerer vi pengene dine i forskjellige selskaper, valutaer, og verdensdeler. Dette betyr at du blir mindre påvirket når markedet svinger, eller når den norske krona går opp og ned. Det kan kanskje være fristende å flytte pengene ut av fond når du ser at saldoen går ned, men husk at markedet alltid går opp igjen. Ved å spare jevnt, for eksempel ved å sette opp et fast beløp i måneden, vil du over tid få maksimalt ut av rentes rente-effekten.