Sparer du til barna dine?

Sparing til barn er et tema som mange er opptatt av. Derfor vil vi gi litt tips til hvordan du kan komme i gang med sparingen. Vi vet at alle har forskjellige økonomiske utgangspunkt, men alle monner drar, og det finnes også mange måter å spare på.

BSU

Du kan spare i BSU fra barnet er født. Det betyr at du setter inn opp til 25 000,- i året. Kontoen vil stå i barnets navn frem til de er 18 år. Hvis du velger dette er det viktig å huske på ett par ting. Reglene for mindreårige sier at formuer over 200 000 vil bli håndtert av fylkesmannen til barnet blir 18. Lånekassen har også en formuesgrense, i 2020 er denne på 428 862,-. Hvis barnet har spart mer enn det vil de ikke få stipend på deler av studielånet fra Lånekassen. Ved sparing i BSU for barn vil man heller ikke få de samme skattefordelene som voksne med full lønn, derfor kan det lønne seg å gå for fondssparing.

Fondssparing

For langsiktige sparemål er fondsparing det beste alternativet. Særlig nå som renten på en vanlig bankkonto er så lav. Fondene kan gå opp og ned i verdi, men på lang sikt vil du sitte igjen med mer penger. Ved å velge et globalt indeksfond sprer du også risikoen over mange selskaper og landegrenser, det gjør det til et tryggere alternativ enn enkeltaksjer. For å unngå for høy formue i barnets navn kan du som forelder spare i ditt navn. Det kan også være smart å vente med å gi barna tilgang til de er litt eldre enn 18, slik at pengene ikke blir brukt opp med en gang.

Tips til sparerutiner

Det kan lønne seg å finne faste rutiner på sparingen, for eksempel ved å sette inn et fast beløp i måneden. Dette faste beløpet kan være:

  • Barnetrygd, enten hele eller deler av det.
  • Deler av ukepengene til barnet, ved å få dem med på sparingen forstår de også litt mer av hvordan det fungerer.
  • Pengegaver til jul og bursdag.

For å motivere dem enda mer kan dere gjøre det til en lek der de setter inn penger og så matcher dere det beløpet de setter inn. Dette kan være både store og små beløp.

Hvis du har en økonomisk situasjon som er litt mer uforutsigbar er det også mulig å sette inn enkeltbeløp. Kron har en minimumsgrense på 300,-, dermed er det lav terskel for første innskudd. På lang sikt vil pengene likevel vokse seg større.

Det er lurt å involvere barna

Det er viktig å lære barn verdien av penger og sparing. Dette kan være ved å gi dem ukepenger og et bankkort, eller oppfordre dem til å ta jobber i nabolaget. Det at de blir vant til å planlegge pengebruken vil komme veldig godt med.

I Kron kan du enkelt sette opp flere kontoer, både til deg og barna. Ved å ha separate kontoer blir også administrasjonen lettere. Dette gjør du på appens forside. Hvis du har spørsmål kan du alltid ta kontakt med oss i chatten.