Syretest din pensjon

Siden Egen pensjonskonto ble lansert den 1. februar snakkes det mye om priser, investeringer og bærekraft. Det kan være vanskelig å vite hva man skal se etter i myldret av pensjonsleverandører. Her er 5 ting det er lurt å tenke på.

Pris

Din arbeidsgiver må betale for din pensjonssparing uansett om du flytter eller ikke. Derfor vil du faktisk få “betalt” hvis du flytter pensjonen til en billigere leverandør. For eksempel, hvis arbeidsgiver betaler en kostnad på 1000,- og du finner en leverandør som kun tar 500,- blir det 500,- ekstra rett inn på din pensjonskonto. Helt praktisk fungerer det sånn at disse 1000,- kronene settes inn på din nye pensjonskonto isteden for å gå til jobbens leverandør. Da er det du selv som betaler gebyret, men siden det er billigere beholder du mellomlegget på 500,-. Jo lavere pris, jo mer pensjon for pengene. Du kan sjekke kostnadene arbeidsgiver betaler for deg på www.norskpensjon.no . Når du vet hvilken kostnad de betaler er det lettere å sammenligne priser. Dette kan du gjøre på sider som www.finansportalen.no .

Kvalitet i forvaltning av pengene

Lav pris betyr lite uten solid forvaltning i bunn. Noen aktører velger å investere pensjon i aktivt forvaltede fond, men forskning viser at indeksfond er det beste alternativet når du skal spare over lang tid. Dette understrekes også av Forbrukerrådet. Det finnes mange forskjellige typer indeksfond, i Kron plasseres pengene dine i globale indeksfond som investerer i forskjellige, selskaper, verdensdeler og valutaer. Dermed har du ikke alle eggene i en kurv.

Alderstilpasning

En høyere aksjeandel gir høyere forventet pensjon, jo yngre du er, desto nærmere 100% bør den være. I Kron tilpasser vi aksjeandelen automatisk når du nærmer deg pensjonsalder. Det vil si at aksjeandelen holdes på 100 % til 10 år før pensjonsutbetalingen starter, og så trappes ned.

Trygghet

Pensjon er en av de viktigste investeringene du gjør, derfor er det ekstra viktig å forsikre seg om at pengene står trygt. Kron investerer pensjonen din i fond fra trygge og kjente leverandører som KLP og Storebrand. Dermed kan du være sikker på at pensjonen står klar den dagen du går av med pensjon.

Bærekraft

Selskaper måles etter en såkalt ESG-standard. Det innebærer at de måles på hvor gode de er på miljøvern, arbeidsforhold og eierstyring. Krons investeringer holder en høy ESG-standard. Først filtreres “verstingselskaper” i bransjer som tobakk, gambling og kull ut, deretter investerer vi i de 50% av selskapene som er flinkest på bærekraft. Dette gjør at pensjon i Kron er mer bærekraftig enn de fleste.