Ta juleferie med god samvittighet!

Desember er en travel måned, med mye som skal gjøres og mennesker som skal treffes. Selv om det er travelt, er det lurt å sende en tanke til sparepengene dine også. Denne artikkelen gir deg en smørbrødliste over fem ting du bør huske på før jul, så du kan ta juleferie med god samvittighet.

1. Sett inn penger på BSU

Er du under 34 år gammel kan du sette inn inntil 25.000 kr årlig på en egen konto for boligsparing for ungdom, såkalt BSU-konto. Da får du 20 % (opptil 5 000 kr) i skattefradrag. Hvis du er i riktig aldersgruppe, bør du alltid spare ved å fylle opp BSU-kontoen din først fordi det gir gunstige renter og skattefordeler.

2. Sett inn penger på IPS

1 november ble den nye ordningen for individuell pensjonssparing (IPS) lansert i Norge. Hvis du har IPS eller ønsker å opprette det, bør du sørge for å sette inn inntil 40 000 kr før 29 desember for å få skattefordelene det gir. Se her hvis du lurer på om IPS er noe for deg.

3. Kjøp aksjefond!

For mange er desember tiden for julegaveshopping. Dersom kjøp av aksjefond er det rette for deg, bør du også gjøre dette i desember. Da får du nemlig 10 % fradrag på formuesskatten, som økes til 20 % til neste år. Hvis du kjøper aksjefond før 31 desember, får du i tillegg skjermingsfradrag for din aksjesparing i 2017. Det betyr at du betaler mindre skatt den dagen du selger aksjene og aksjefondene dine igjen.

I 2017 ble en ny ordning, kalt aksjesparekonto (ASK) lansert for å gjøre det mer gunstig å spare i aksjer og aksjefond. Hvis du tenker at sparing i aksjer og aksjefond er noe for deg, bør du opprette ASK for at du også kan dra nytte av disse fordelene.

4. Selg deg ut av fond med tap

Hvis du har kjøpt aksjefond eller aksjer og disse går med tap i dag, bør du skynde deg å selge før nyttår. Da får du nemlig skattefradrag for disse tapene. Hvis du ønsker å fortsette å spare i aksjer og aksjefond, bør du etter salget flytte pengene inn på en aksjesparekonto (ASK) og kjøpe nye aksjer gjennom denne.

5. Gi en gave til dem som trenger det mest

Dersom du ønsker å gi en gave til veldedighet kan det være fint å gjøre det før jul. En del norske ideelle organisasjoner er registrert som organisasjoner som gir deg skattefradrag ved gaver. Hvis gaven registreres innen 31 desember får du skattefradrag for gavebeløpet. Her kan du se oversikt over hvilke organisasjoner dette gjelder.

Hvis du gjennomfører det som er relevant for deg, kan du ta juleferie vel vitende om at du vil få mest mulig ut av sparepengene dine.

Ta gjerne kontakt med oss i Kron dersom du har spørsmål til denne lista. Vi kan hjelpe deg med å komme i gang med sparingen din. Hvis du blir kunde i Kron oppretter vi automatisk ASK til deg og vi sørger for å finne de beste fondene til deg. Dersom du ønsker å opprette og overføre til IPS, må du gjøre dette iløpet av 28 desember for å få skattefordelene for 2017.