5 smarte tips for god økonomi etter julestria

Julen er over og et nytt år er her! Desember er en dyr måned for de aller fleste, men januar er en gylden mulighet til å rydde opp i lommeboken. Vi har samlet 5 enkle tips som kan hjelpe deg med å få orden på økonomien.

Sett av tid til å gå over budsjettet ditt

Det kan være lurt å ta en gjennomgang av økonomien nå som det nye året er her. Kanskje du må justere litt på budsjettet ditt, eller lage deg et hvis du ikke allerede har det? Et godt tips er at budsjettet inneholder en oversikt over sparing og nedbetaling av eventuell gjeld. Det viktigste er å prioritere nedbetaling av dyre kredittkortgjeld og forbrukslån. Med et budsjett blir sjansen for overforbruk mindre, og mulighetene for sparing bedre.

Selg og kjøp brukt

Hva med å ta en opprydning hjemme og møte det nye året økonomisk rustet og ryddig? Det du ikke trenger eller vil ha, er det sikkert noen andre som ønsker seg. Det kan være smart å sjekke om det du allerede planlegger å handle på salg finnes tilgjengelig brukt på sider som finn.no eller Tise. Du kan for eksempel også sette deg et mål om at alt du tjener skal settes av til sparing!

Start månedlig sparing

Fondssparing har blitt en populære sparemetoder, og det med god grunn, særlig nå som renten på en vanlig bankkonto er så lav. Hvis du ikke har hoppet på fondsbølgen enda kan du se på det nye året som en spennende mulighet til å begynne! Hvis du ikke allerede sparer ekstra til pensjon kanskje dette også kan bli et nytt sparemål i år. Jo tidligere du begynner, jo mer pensjon får du for pengene.

Hvis du ikke allerede har månedlige trekk inn på en fondskonto, kan det være lurt å begynne med det, det gjør både at pengene automatisk går ut av konto og etter en stund legger man "nesten" ikke merke til det. Fast sparing over tid er også en fordel med tanke på avkastning og renter.


Bruk og bytt julegavene

Planlegg når du skal bruke og bytte julegavene allerede nå, enten det er på behandlinger eller kjøp slik at du ikke «kaster» bort penger. Dersom du fikk noe du egentlig ikke trenger eller allerede har er det smart å sjekke byttereglene. Pass på å returnere eller bytte før fristen er ute. Hvis du er for sent ute kan du jo se på muligheten for å selge det du ikke vil beholde selv?

Handle på salg

Enkelte årstider betyr salg, og perioden rett etter jul er en av disse. Hvis du for eksempel vet at du trenger ski til påske, vær tidlig ute og se om du kan finne dette på salg. Det er mye penger å spare ved å tenke langsiktig. Kanskje årets sommerferie blir rimeligere om du booker allerede nå?