Tre gode økonomiske avgjørelser du bør ta nå

Økonomisk sikkerhet er viktig for de aller fleste. Det finnes mange tiltak du kan gjøre for å få flere muligheter og kunne gjøre det du ønsker. Vi har samlet tre gode tips til deg som vil begynne allerede nå!

Tenk langsiktig

Skal du tenke økonomi på lang sikt er sparing til pensjon et av de smarteste valgene du kan ta. Du kan spare via individuell pensjonssparing, altså IPS, eller fondssparing. Sparer du med IPS er det viktig å merke seg at pengene er låst til pensjonsalder. En fordel er derimot at du får utsatt skatt, og ikke må betale skatt før utbetalingen skjer i pensjonsalder. Du kan sette deg mer inn i IPS her.

Hvis du sparer du i ASK, aksjesparekonto, kan du selge, kjøpe og bytte mellom aksjer og aksjefond uten å måtte skatte av det. Skatten betaler du først når du tar ut gevinsten.

For å illustrere hvordan det kan lønne seg å spare i fond:

Hvis du sparer 1000 kr i måneden fra du er 30 år til du er 60 år vil du ha omtrent 1,1 millioner kroner. Hvis du venter med å spare til du er 45 år vil du kun ha omtrent 287 000 kr.

Sikre deg bolig med BSU

Er du under 34 år kan du spare til bolig med BSU. Sparer du maksbeløpet, som er 25.000 kr i året, kan du trekke fra 5000 kr på skatten. Du kan sette inn et valgfritt beløp hvert år så lenge det ikke overskrider 25.000 kr, og alltid spare 20 prosent skatt. Merk deg at du må ha skattbar inntekt hvis du skal få skattefradraget. Hvis du eier bolig allerede er det ingen grunn til å ikke spare i BSU - du kan nemlig spare inntil 300.000 kr i BSU totalt. Når året er omme har du ikke mulighet til å ta ut årets sparing, men inntil det kan du selv gjøre overføringer i nettbanken.

Les også: Testvinner av spareroboter

Kvitt deg med dyr kredittkortgjeld

Bruker du kredittkort bør du betale ned gjelden så fort som mulig. Kredittkort bør ikke benyttes som et langsiktig lån, men kun hvis du vet at du har muligheten til å nedbetale beløpet relativt raskt. Dyre renter kan nemlig gjøre det vanskelig for deg å nedbetale lån.

La oss bruke et kjøp av ny iPhone som eksempel.
Du betalte 9 000 kr med et kredittkort som har effektiv rente på 23,1 % per år og du ikke har mulighet til å betale det ned den første måneden. Etter tre måneder vil iPhonen koste 9 469 kr, og etter seks måneder vil den koste 9 963 kr. Det er 963 kr du kunne brukt på for eksempel Netflix i ni måneder, 96 cheeseburgere på Mc Donald's, reist tur-retur London eller satt av pengene til sparing.

Den beste måten å bli kvitt kredittkortgjeld er å betale store deler av det når du har muligheten. For eksempel med ekstra feriepenger og skattepenger. Det kan føles surt å bruke «ekstra» penger på gammel gjeld, men du vil ikke angre når du ser rentekostnadene minskes!

Lurer du på hva du bør gjøre med pengene dine? Bruk fem minutter og ta Krons Sparetest og få svaret med en gang!