Turbulens er helt normalt

Etter et år uten noen store skjær i sjøen har september kommet som julekvelden på kjærringa. Det at aksjefond også kan falle i verdi burde ikke komme som en overraskelse. Ser man på historien finnes det ofte hele måneder som er negative. Siden starten av S&P 500 (den største amerikanske børsindeksen) og helt frem til 2017 var rundt 40% av månedene negative. Siden da har vi bare hatt 30% av månedene i samme marked negativ.

Naturlig at markedet går opp og ned

Fall i aksjemarkedet er like naturlig som at vinteren kommer, men som med vintere ellers kan den være både mild og kald. Det fallet vi har hatt til nå i september, hvor et globalt indeksfond har falt med 2%, er innenfor det man ville kalt en helt normal utvikling.

Hva bør du gjøre nå?

Så hva skal du gjøre når slike fall kommer? I fare for å gjenta oss selv så burde du ikke gjøre noe som helst. Du kan faktisk være lurt å følge litt mindre med. Fallet er heller ikke stort nok til at man kan si at det er en stor kjøpsmulighet, ei heller noe grunn til panikk. Det kan sammenlignes med turbulensen på et fly, det beste her er å slappe helt av. Selvsagt kan du få trøst av en venn eller kabinpersonellet dersom det hjelper (og vi på chatten kan være ditt kabinpersonell). Men det vil jo ikke være lurt å kaste seg ut av flyet i fallskjerm over Atlanteren. Så innstillingen du bør ha til risiko er at det er en fin ting, det er den som gjør at du kan forvente deg høyere avkastning på pengene over tid. Og de som beholder roen (med eller uten hjelp) er de som kommer tryggest frem.

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil