Unngå denne tabben med feriepengene dine

Det nærmer seg tid for sommerferie. Lange, late dager med og sol, is og bading. Hytteturer og utenlandsferier. De fleste av oss får feriepenger tikkende inn på konto i løpet av de nærmeste ukene. Men hva bør du egentlig bruke dem på?

Det er lett å se på feriepengene som «ekstra penger» og mange av oss føler seg nok litt rikere enn vanlig. Da er det fort gjort å bruke litt mer penger på ferie eller annet du egentlig ikke har råd til. Hvis du derimot planlegger litt, kan feriepengene brukes til å realisere mer enn bare drømmeferien.

Rådet fra Krons spareekspert er klart: Legg en plan for hvordan du skal bruke pengene så de ikke forsvinner i sluket av dagligvarer eller dyre impulskjøp.

«Feriepengene er en gylden mulighet til å realisere dine drømmer. Bestem deg på forhånd hvordan du skal bruke dem», forteller spareekspert i Kron Håvard Solheim.

Hva bør du gjøre med feriepengene?

  • Sett deg gjerne inn i ulike måter å spare feriepengene på, sier Solheim.
    Det kan for eksempel være å betale ned litt ekstra på lån du måtte ha, fylle opp BSU (hvis du har mulighet) eller individuell pensjonssparing (IPS). Feriepengene er også en god mulighet til å komme i gang med eller øke sparing i fond.
  • Det kan hende at du bør spare til ulike formål. For eksempel kan det være lurt å sette noe i fond og la noe bli stående på bankkonto til neste års ferie, fortsetter han.
    Spørsmålene du bør stille deg er uansett når du kan komme til å trenge pengene og hvilke mål du ønsker å oppnå gjennom sparingen din.
    Det er selvfølgelig helt greit å bruke noe av feriepengene på ferie, men husk at dette ikke er «ekstra penger», selv om det er lett å tenke det når du får dem.

Sparer du noe av feriepengene, kan du nyte ferien litt ekstra, vel vitende om at feriepengene jobber for at du skal kunne realisere andre økonomiske mål.

Har du spørsmål til hva du bør gjøre med feriepengene dine?
Prøv Kron Sparetest og få varet på noen minutter.