3 tips for å unngå juleferie med dårlig samvittighet

Desember er en travel måned med mye som skal gjøres. Til tross for det, er det lurt å sende en tanke til sparepengene dine også. Denne artikkelen gir deg en liste over tre ting du bør huske på før jul, så du kan ta juleferie med god samvittighet.

1. Sett inn penger på BSU-kontoen

Er du under 34 år gammel kan du sette inn inntil 25.000 kr årlig på en egen konto for boligsparing for ungdom, såkalt BSU-konto. Da får du 20 % (opptil 5 000 kr) i skattefradrag. Hvis du er i riktig aldersgruppe, bør du alltid spare ved å fylle opp BSU-kontoen din først fordi det gir gunstige renter og skattefordeler. For deg som eier bolig blir dette faktisk siste sjanse! I 2021 fjernes skattefradraget på BSU for de som har kjøpt bolig og ikke har brukt av BSU-kontoen. Dette gjelder ikke for deg som fortsatt sparer til din første leilighet, her øker maksbeløpet for årlig sparing fra 25 000,- til 27 500,-.

2. Sett inn penger på Individuell Pensjonssparing (IPS)

Individuell pensjonssparing (IPS) er en måte å spare til pensjon på. Hvis du har IPS eller ønsker å opprette det, bør du sørge for å sette inn inntil 40 000 kr før 29 desember for å få skattefordelene det gir. Se her hvis du lurer på om IPS er noe for deg.

Les også: Hva er IPS?

3. Gi en gave til dem som trenger det mest

Dersom du ønsker å gi en gave til veldedighet kan det være fint å gjøre det før jul. En del norske ideelle organisasjoner er registrert som organisasjoner som gir deg skattefradrag ved gaver. Hvis gaven registreres innen 31. desember får du skattefradrag for gavebeløpet. Her kan du se oversikt over hvilke organisasjoner dette gjelder. Hvis du gjennomfører det som er relevant for deg, kan du ta juleferie vel vitende om at du vil få mest mulig ut av sparepengene dine.