Urolig start på 2022

Frykten for økte renter har tynget teknologiindeksen Nasdaq. Hittil i år har nedgangen vært på ca. 13%. Det er særlig vekstselskaper med svak lønnsomhet og høy verdsettelse som har blitt hardt rammet. Den urolige starten på året er ikke uvanlig, selv om det er lenge siden teknologiaksjene har hatt en så dårlig start. Historisk sett har det i gjennomsnitt tatt ca. 4 måneder å hente seg inn etter et markedsfall på denne størrelsen.

Nasdaq sin avkastning i årets første 14 dager

Det at aksjefond også kan falle i verdi er ingen en overraskelse. Ser man på historien finnes det ofte måneder som er negative. Fra starten av S&P 500 i 1957 (den største amerikanske børsindeksen) og frem til 2017 var rundt 40% av månedene negative. Det betyr også at det var mange positive måneder. For de som bruker aksjefond som langtidsparkering for penger, vil det som regel lønne seg å la de stå, selv om det kommer noen måneder og år som ikke går i pluss.

Det er ubehagelig å se pengene falle i verdi, men hvis du har et sparemål som ligger noen år frem i tid bør du ikke selge deg ut nå. Dersom du trenger pengene nå er det selvfølgelig ikke noen vei utenom. Hvis du har tenkt på å sette opp en ny spareavtale, kan dette være et godt tidspunkt siden aksjer har blitt litt billigere å kjøpe siden nyttår.