Valget Lars Magnus vil tjene mye på som pensjonist

Nå kan du selv velge hvor pensjonspengene dine fra arbeidsgiver skal stå. Lars Magnus Øksnes er en av dem som har tatt kontroll over pensjonen sin og flyttet den til Kron. Det vil han tjene mye på.

Les mer om pensjon i Kron her

– Forholdet til pensjonen min har lenge vært det ene, årlige brevet som kom i postkassen ved årsskiftet, sier Lars Magnus Øksnes (38) lattermildt.

– Jeg skal ikke bruke pensjonspengene mine før om mange år, så de er vanskelig å engasjere seg i. I tillegg fremstår pensjon som noe litt kjedelig, innrømmer han.

Kan få mer i pensjon

Som produktsjef hos den norske likestillingsaktøren Equality Check, er Øksnes opptatt av samfunnsspørsmål som mangfold i næringslivet, teknologi og bærekraft.

Det var gjennom denne interessen at han oppdaget Kron, en ny app som vil gjøre fondssparing enklere for alle, ved hjelp av ny teknologi og automatisering. Øksnes var dermed tidlig ute med å sette sparepengene sine i fond som fronter likestilling og teknologi. Pensjon derimot, har han ikke ofret så mange tanker. Det er han ikke alene om.

En Norstat-undersøkelse fra 2020, viser at tre av fire nordmenn ikke vet hva de vil få utbetalt i pensjon. Forhåpentligvis vil dette snart endre seg.

1. februar i år kom en lovendring som skal gjøre pensjon enklere. Dette betyr at 1,5 millioner nordmenn som har innskuddspensjon, får bedre oversikt og selv kan velge hvor pensjonspengene sine skal stå. Å ta kontroll over egen pensjon, kan du tjene mye på.

– Tidligere har arbeidsgiver valgt hvem som har passet på pensjonspengene dine. Med egen pensjonskonto kan du selv velge aktør. Det kan gi deg lavere kostnader, og dermed mer i pensjon, forklarer spareekspert i Kron, Håvard Solheim.

Regneeksempel pensjon

Flyttet pensjonen på fem minutter

En av dem som har tatt kontroll over egen pensjonssparing i år, er Øksnes. Han valgte å samle alle tidligere og nåværende pensjonspenger i Kron.

– Motivasjonen for å flytte pensjonspengene mine var ganske enkel. Jeg vil ha mest mulig å rutte med i fremtiden, forteller han.

– Etter å ha samlet all pensjon min i Kron, har jeg regnet på det jeg nå sparer årlig.

Han myser ut i vårsolen med et lurt smil.

– Timeprisen på de fem minuttene det tok å flytte pensjonen, er ganske god, for å si det mildt.

Sjekk om du har noe pensjon å flytte her

Toget gikk ikke første mai

Slik kan du også ta kontroll

Enten du er 30, 40 eller 50 år, er det ikke for sent å ta kontroll over pensjonen din, slik at den vokser og når sitt fulle potensiale, mener spareekspert Solheim.

– Å få mer i pensjon er ikke spesielt vanskelig eller tidskrevende. Først sjekker du avtalen arbeidsgiver har for deg i dag inne på norskpensjon.no, deretter kan du sammenligne aktører på finansportalen sine nettsider. På denne korte tiden kan du potensielt ha sikret deg flere tusen kroner i ekstra pensjonsutbetalinger.

Han understreker at du ikke trenger å involvere sjefen i prosessen. Velger du eksempelvis Kron som leverandør, flytter de både tidligere pensjonskapitalbevis og dagens pensjonssparing for deg.


– Et godt tips er å finne en billig, men også seriøs aktør som hjelper deg å justere graden av risiko underveis i pensjonssparingen. Dette er viktig når du skal spare langsiktig, slik at risikoen blir nedjustert i årene før du er pensjonist, forklarer Solheim.

Mye å si for fremtiden

I dag opplever Øksnes at han har bedre oversikt over pensjonssparingen sin.

– Jeg liker veldig godt at alle sparepengene mine er samlet i samme app. Der har jeg full kontroll over sparekonto og fondssparing til meg selv og familien, i tillegg til pensjonen min, sier han.

– Nå slipper jeg å tenke så mye mer på pensjonen. Den lille innsatsen jeg har lagt inn nå, blir mye verdt om 30 år.

Test Kron-appen her

3 steg for å ta kontroll over pensjonen din:

3 steg for å ta kontroll over pensjonen din