Venter du eller noen du kjenner på stipend fra lånekassen?

Nå er studiestart rett rundt hjørnet for mange. Her er noen tips til hvordan du unngår studentsmellen!

Sett opp et budsjett

Dette har du sikkert hørt mange ganger før, men budsjett er verdt å bruke tid på. På Google finner du mange gode budsjettmaler som er tilpasset studenter. Et ferdig utfylt Excel-ark vil også gjøre deg bevisst på utgifter. Det gjør at du enkelt kan legge til og ta bort ting i arket etter hva som passer deg. Når du har satt inn alt får du bedre oversikt over hvor mye du har igjen. Hvis du fortsatt synes det er vanskelig å få oversikt, kan du hente ut kontoutskrifter for en vanlig måned og se hva du har brukt penger på. Å være bevisst på egne vaner er noe av det aller viktigste. Mange drar kortet flere ganger om dagen uten å være klar over det.

Sett mål

Alt blir litt morsommere når man har et mål eller en drøm. Det å gi opp kjøpekaffen hver dag er verdt det hvis du vet at de pengene går til en utenlands-tur med venner. Vær tøff men realistisk med hvor du eventuelt kan kutte i budsjettet. Hvis dere er flere som bor sammen kan dere kanskje også dele på utgifter som mat.

Velg sparemetoder som passer din situasjon

Etter at du har satt deg mål kan du bestemme hvilke alternativer som passer best. For deg som er under 34 år og har skattbar inntekt er BSU en viktig prioritering da det gir skattefordeler. Det er også lurt å ha en buffer hvis det skulle komme uforutsette utgifter. Fondssparing er et godt alternativ hvis du vil bygge deg opp penger til mål lenger frem i tid.

Flytt sparepengene ut av brukskonto

Det er lurt å fordele storstipendet så fort det kommer på konto, så faller du ikke for fristelsen til å bruke mer enn du har råd til. Det kan også være smart å sette opp automatiske trekk for faste utgifter, da vet du at det som står igjen på brukskontoen er det du har å bruke den måneden. Ved å flytte pengene ut av en brukskonto som du har bankkort til «glemmer» du nesten at du har de. Tenk at du er «fattigere» enn det du er, da vil du også tenke to ganger før du kjøper noe.

Alt er bedre en ingenting!

Igjen er dette kanskje en klisjé, men det er helt sant. I Kron kan du selv velge hvor mye du sparer, du kan begynne med 300,- i månedlig innskudd eller 1 000,- i enkeltinnskudd. Hvis alt du klarer akkurat nå er enkeltinnskudd ved jul og bursdag er det fortsatt en start! Når du begynner å se pengene vokse vil det også hjelpe på motivasjonen.

Motiver andre til å komme i gang med sparingen!

Nå kan du snart verve venner til Kron. For hver person du verver vil både du og den du sender linken til få en bonus.

Du kan også finne flere artikler med sparetips og råd i andre bloggartikler. For eksempel denne - Bli økonomiekspert.