Vet du hva en fremtidsfullmakt er?

Flere og flere nordmenn velger å skrive en fremtidsfullmakt. Det er et offisielt dokument hvor du gir andre tillatelse til å ta avgjørelser for deg, for eksempel hvis du skulle bli alvorlig syk. Ingen har lyst til å tenke på det verste, men dessverre kan ulykker komme brått på, og da er det smart å ha en plan. Dette gjør det også lettere for dine nære og kjære.

Like viktig som et testamente

En fremtidsfullmakt kan være like viktig som et testamente. Det sørger for at du selv kan bestemme hvordan din helse og økonomi skal styres. Uten en fremtidsfullmakt vil kontrollen over din personlige økonomi gå til en offentlig verge. For mange pårørende føles dette både frustrerende og urettferdig. Det kan også ta lang tid før en verge kan ordnes via fylkesmannen.

Dette bør du tenke på helt praktisk:

  • Hvis du skal sette opp en fullmakt for deg selv eller hjelpe foreldre er det viktig at dette gjøres når alle er friske og raske. Da er man sikker på at den som skriver under har full forståelse for hva de skriver under på.
  • Velg personer du stoler på, og velg gjerne flere så du kan være sikker på at du har en reserve.
  • For at dokumentet skal være gyldig må du ha to vitner over 18 år der ved signering. Disse kan ikke være de samme som de som får fullmakt.
  • Det er viktig å gi klare og detaljerte instrukser for hvordan du vil at ting skal gjøres. Dette gjelder både økonomiske valg, men også hjelp til å ta vare på egen helse.

Det er aldri gøy å tenke «worst case», men hvis det verste skulle skje så vet du ihvertfall at du har kontroll på det praktiske.