Den evige jakten på vinnerfondet

Helt siden jeg startet med rådgivning i 2014 har jeg vært fascinert av den menneskelige siden av finans. Jeg har vært så heldig å få snakke med utrolig mange forskjellige mennesker, alle med ulik kunnskap, holdninger og perspektiver. Noen blir livredde når fondene faller noen prosent, noen tar det med slående ro, mens andre får lyst til å gasse på. Det som er felles for de fleste er at gasspedalen sitter løst når det har vært solskinn dagen før, og spesielt når naboen har funnet det perfekte fondet.

2020 var kanskje det rareste året for de som er født etter krigen, og fondsverden var ikke noe unntak. På kort tid ble verdier i fond smadret, for å like fort hente seg inn igjen. Utrolig mange fikk sitt første møte med fondsinvesteringer, andre tok steget opp til aksjer, og noen så lyset i kryptovaluta. Spredte porteføljer med billige indeksfond, ble byttet ut med fornybar energi- og teknologifond som resulterte i flere titalls prosent utvikling. 14 % utvikling i fjor i et globalt indeksfond ble ledd av på ulike forum på Facebook, nå var det aktive fond som gjaldt, helst spisset ut mot spesifikke industrier. Gårsdagens tall viser jo at dette gir jo mer utvikling!

Uheldigvis er gårsdagen et dårlig mål på hva som skjer i fremtiden, ingen vet hva som skjer i morgen. Litt sånn er det med fond også, derfor er det viktig å kutte forvaltningskostnader, spre risikoen og tilpasse investeringene til din sparetid. Under dotcom-krisen så man et slikt eksempel der alle kastet seg på en trend, for så å smake pisken når teknologisektoren stupte igjen. Nå trenger jo ikke dette å skje igjen, men hvorfor satse alt på en hest når du har sjansen til å gå i pluss ved å satse på alle?

Investeringer i spesifikke industrier kan være spennende, likeså med investering i enkeltaksjer og bitcoin. Det er jeg helt enig i, men ikke ta deg vann over hodet. Finn en passelig andel av dine totale investeringer som du ønsker å "gamble" med. Det blir litt som når du skal krydre gryten, det smaker ikke godt når sausen kun består av Tabasco. Det aller viktigste er å holde seg til planen, uansett om det frister skikkelig å trykke på, eller av gassen når naboen ler av deg fordi du «bare» har fått 14 % utvikling i et globalt indeksfond.

Sannheten er at investeringer fungerer litt som fabelen om skilpadden og haren, det er skilpadden som kommer først til slutt.