Hva er investering?

Er du nysgjerrig på eller har begynt litt med fond og investeringer, men føler at det er mye mer å lære? Gratulerer – da har du kommet til riktig sted!

Her kan du lese videre om:

 • Hva (eller rettere sagt: hvor lite) du trenger å kunne for å bli en god investor.
 • Ulike måter du kan investere pengene dine på.
 • Hvordan du velger de beste fondene for langsiktig sparing.
 • Hvordan du kan vurdere risikoen i investeringene dine.
 • Hvilke enkle grep som kan gi deg bedre pensjon.
 • … og mye mer!

Men aller først: Hva er investering, sånn egentlig?

Du investerer allerede

Egentlig har vi alle gjort flere investeringer i løpet av livene våre, uten at vi kanskje tenker på det på den måten.

 • Vi bruker tid og krefter på utdanning – og ofrer samtidig inntekten vi kunne fått fra en fulltidsjobb i studietiden – for å prøve å få en bedre jobb senere i livet.
 • Vi svetter og sliter på treningssenteret, og prøver å ikke spise for mye snacks og junk food, for å få bedre helse.

Begge deler er en form for investering. Når vi investerer penger, er det på samme måte noe vi velger å gjøre for at det skal lønne seg over tid.

Vi putter penger og tid i noe, og forventer å få mer tilbake. Vi vil at pengene skal øke i verdi.

Illustrasjon av kvinne omgitt av symboler for penger, eiendom, utdanning, venner og helse.
Hva velger du å investere tiden og pengene dine i? Du kan investere tid i utdanning, helse og vennskap … og investere penger i fond, eiendom og mye mer.

Er investering og sparing det samme?

Sparing og investering er to begreper som ofte brukes sammen, og det går jo litt ut på det samme: Vi setter til side penger i stedet for å bruke dem nå – og håper at de øker i verdi.

Hovedforskjellen er hva målet for pengene er.

Sparing og investering

Illustrasjon av en bil på korttidsparkering
Står sparepengene dine på korttidsparkeringen?

Visste du at bankkontoen er den mest vanlige «parkeringsplassen» for pengene våre? Å ha pengene i banken er kanskje bedre enn å ha dem i madrassen. Men for penger du ikke trenger å bruke på en stund – og som du vil spare eller investere – finnes det bedre plasseringer.

Det blir litt som å la bilen stå på korttidsparkeringen på flyplassen når du skal være bortreist lenge.

Penger du ønsker å ha tilgjengelig – men som trolig skal stå i flere år – kan du være tjent med å plassere i et fond. Du låser dem ikke slik du vil gjøre ved å investere i for eksempel eiendom (trenger du pengene, har du dem på konto i løpet av en ukes tid). På lang sikt, er det forventet at pengene vil vokse mer i et fond enn det de ville gjort på sparekontoen.

Hva er det lurt å investere i?

Her er noen av de mest vanlige tingene vi investerer i:

 • Fond: Å investere i fond anbefales for de aller fleste, ettersom du enkelt kan overlate investeringene til en ekspert og potensielt få god avkastning på lang sikt. Ulike fond kan investere i eksempelvis aksjer eller verdipapirer.
 • Aksjer: Å kjøpe og selge aksjer på egen hånd kan også være veldig lurt … men også litt mer krevende, og mer å sette seg inn i.
 • Obligasjoner: Obligasjoner er en type verdipapirer der du i prinsippet låner ut penger til en organisasjon (som en stat eller et selskap), som i sin tur forplikter seg til å betale tilbake beløpet med renter. Du kan kjøpe verdipapirer gjennom et rentefond, som har lavere risiko (men også potensielt lavere avkastning) enn et aksjefond.
 • Eiendom: Eiendom er av mange regnet som en av de sikreste investeringene du kan gjøre. Har du muligheten til å komme deg inn på boligmarkedet, er det gjerne en god idé.
 • … og mye annet: Du kan også investere i for eksempel kryptovaluta, kunst eller gull. Eller kanskje det er sjeldne mynter eller frimerker som er din greie?

Det er altså ikke mangel på alternativer det skal stå på, når du skal velge hvordan du vil investere. Så hvor er det aller lurest å plassere pengene dine?

Her er det ikke noe fasitsvar – det finnes ingen «one size fits all» for investering. For noen vil eiendom være veien å gå (hvis du har muligheten), mens andre kan ha mer nytte av å investere i fond eller aksjer. Ofte vil det være lurt å gjøre litt forskjellig.

Det kanskje aller viktigste å tenke på er hva målet ditt er for investeringene.

Derfor er det lurt å sette mål

Når du har et klart mål, vil det være enklere å finne ut hvordan du faktisk skal nå det.

Husk – målet ditt kan være stort eller lite, uklart eller detaljert. Kanskje finner du glede i målet om  å «bare» spare og investere – og forhåpentligvis se at pengene vokser. Dette i seg selv er et verdig og tilfredsstillende mål!

Det er imidlertid nyttig å reflektere over hva som motiverer deg, og hvor langsiktig investeringen skal være.

 • Planlegger du å spare over lang tid, kanskje til pensjon eller barnas fremtid?
 • Eller er sparemålet ditt mer kortsiktig, som å kjøpe en ny bil neste år?

Valget av investeringer, strategien du går for, og graden av risiko du er villig til å ta, vil sannsynligvis variere betydelig avhengig av disse faktorene.

Å ha et klart mål handler altså ikke bare om å forstå hvorfor du skal investere – men også om å finne ut hvordan det er lurt å gå frem.

Tap og vinn med samme sinn?

Til sist: Når vi snakker om investeringer, kommer mulighetene for høyere gevinst gjerne hånd i hånd med høyere risiko.

Selv om risiko er et negativt ladet ord, er det viktig å forstå at faren for tap henger sammen med muligheten for gevinst. Risiko kan altså være noe positivt.

Men risiko betyr at det også kan gå feil vei. Vi kan se på noen eksempler:

Risiko

Du må altså være klar over dette: I prinsippet kan du tape pengene du investerer. Sannsynligheten for at det skjer avhenger av hva du investerer i, og det er flere ting du kan gjøre for å redusere eller øke risikoen.

Hva slags risiko som er knyttet til ulike investeringer, og hvordan det er lurt å gå frem, vil du lære mer om gjennom hele Investeringsskolen.

Gå til neste artikkel – der vi skal knuse noen vanlige myter om sparing og investering. Tilbake til hovedsiden

Last ned Kron-appen til din mobil

Norges best likte investeringsapp

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Les mer om risiko ved investering