Skoleavslutning – hva gjør du nå?

Nå har du forhåpentligvis lært litt om investering og sparing – enten du bare har vært gjennom noen deler eller fulgt hele Investeringsskolen. Her er en liten oppsummering – og noen råd for veien videre.


Gå til hovedsiden for Investeringsskolen

Fem ting du har lært

Hva har du fått med deg fra Investeringsskolen?

Investering er noe vi gjør for at det skal lønne seg over tid. Sånn sett er utdanning, eller ting vi gjør for å opprettholde god helse, eksempler på investering. Når vi investerer pengene våre, gjør vi det med en tanke om at vi skal få mer igjen – altså at pengene skal øke i verdi.

Investering har flere fellestrekk med sparing – vi ønsker å parkere pengene til senere i stedet for å bruke pengene her og nå. Mentaliteten er likevel litt annerledes: Når vi investerer ønsker vi å få mest mulig ut av pengene vi ikke skal bruke umiddelbart. Du gjør noe aktivt for å få mest mulig igjen.

Tid er den viktigste innsatsfaktoren for investeringene dine. Sparer du til barn som skal nyte godt av pengene om et tiår eller to, er det er mye viktigere at pengene kan følge markedet over tid enn å gå inn med penger på «rett» tidspunkt.


Når vi investerer penger følger det med risiko. Selv om det er et litt negativt ladet ord, er det nettopp risikoen som gjør det mulig at pengene blir mer verdt. Er risikoen minimal, vil du verken tjene eller tape mye penger. Er risikoen veldig stor, kan du potensielt tape stort eller tjene deg søkkrik.

Og selvfølgelig noe midt imellom: Det vil alltid være en mulighet for at du taper noe av det du investerer. Ved å ta lure valg med pengene du investerer, vil du øke sannsynligheten for å få god avkastning, særlig på lang sikt.

Men hvis du syns det er veldig ubehagelig eller rett og slett ikke ønsker uforutsigbarheten, er det også helt greit å ha pengene på sparekonto. Da vil pengene dine være sikret gjennom innskuddsgarantien, selv om banken skulle gå konkurs.


Før du investerer er det lurt å sette noen konkrete mål. Det kan være å spare til neste bolig, og gi barna en fot inn i boligmarkedet eller enkelt og greit at du vil ha mer penger. Målet ditt vil gi deg en god pekepinn for hvordan du bør investere: hvor høy risiko du bør ta og hvor lenge pengene skal være investert.

Du har også lært at du ikke trenger å kunne så mye om investering for å gjøre gode valg. Du trenger ikke være rik fra før av, men det er lurt å ha litt rom i hverdagsøkonomien slik at du kan sette av penger hver måned. Det vil gjøre at du kan dra nytte av eventuell vekst i markedet på best mulig måte.

Vi har også sett på ulike måter investere. Aksjefond, og da særlig globale indeksfond, er anbefalt for langsiktig sparing og kan fungere fint som en grunnmur for investeringene dine. Samtidig finnes det flere andre ting du kan investere i, blant annet eiendom og kryptovaluta. Hvis du ønsker å utforske investeringsuniverset, finnes det flust av muligheter.

Også må vi ikke glemme pensjon – selv om det er fort gjort å ikke ville tenke på noe som ligger så langt frem i tid. Det enkleste grepet du kan gjøre for å sikre litt bedre pensjon, er å justere andelen som investeres i aksjefond.

Svært mange av oss har en egen pensjonskonto som arbeidsgiver har opprettet hos en leverandør. Denne kontoen kan du selv flytte til en pensjonsleverandør som tar mindre betalt for å forvalte pengene. Gjør du det vil differansen i forvaltningskostnadene tilfalle deg, og over et langt arbeidsliv, kan det bli en fin slump med penger – som vil komme ditt fremtidige deg til gode.


Neste steg – dette gjør du

Nå er det bare å komme i gang! Her har du en liten sjekkliste som kan gjøre det litt enklere:

  • Kom ovenpå: Pri én er å nedbetale dyr forbruksgjeld og passe på at du kan håndtere andre utgifter i hverdagen. Og husk at det å betale ned på boliglånet også er god sparing!
  • Lag en spareplan: Når du vet hvor mye du kan og vil investere – lag en spareplan med hvor mye du skal gå inn med fra start og hvor mye du vil sette av hver måned.
  • Velg hvordan du vil investere: Finn ut hvordan du vil investere. Er du helt fersk, er langsiktig fondssparing et godt sted å starte.
  • Sett opp en spareavtale: Det er lurt! Da vil du sette over en fast sum (som du bestemmer helt selv) hver måned. Sparing blir best om det gjøres jevnt og trutt, og det gjelder også i turbulente tider.
  • Sjekk pensjonen: Sjekk pensjonsordningen du har hos arbeidsgiver, og se om du bør øke risikoen og om du kan tjene på å flytte pensjonskontoen din.
  • Hold deg til planen: … selv når det svinger i markedet. Det kan være vanskelig å se at tall blir røde og grafer i perioder peker sørover. Markedet svinger opp og ned – det er helt vanlig. Da gjelder det å ikke få panikk og gjøre noe forhastet. Prøv å ha is i magen!

Som nevnt, en spareavtale kan være veldig smart. Altså at det automatisk trekkes et beløp hver måned til en sparekonto, aksjesparekonto eller et annet sted der du sparer.

Hos oss i Kron er dette veldig enkelt: Når du oppretter en konto hos oss, får du noen spørsmål som hjelper oss med å vite hvordan vi skal forvalte pengene dine på best mulig måte. Her har du også muligheten til å lage en spareavtale, slik at du slipper å huske på å spare penger jevnlig.

Og det er naturligvis også enkelt å opprette en spareavtale senere – både i appen og på nettsidene.

Frivillig «pensum» for deg som er sulten på mer

Når du har fullført Investeringsskolen, har du egentlig mer enn nok kunnskap til å ta lure investeringsvalg. Men dette er jo veldig spennende (synes i hvert fall vi) – og det er mye mer å lære for de som er nysgjerrige.

Her er noen av våre favoritter som kan gi deg mye glede som ny investor – håndplukket fra Kron-ansatte …

Og hei, tips gjerne en venn!

Vet du om andre du unner å bli like lur som du nå har blitt? Nå som du (forhåpentligvis) kan litt mer om investering enn da du startet, del gjerne med en venn eller noen i familien. Du kan også gi bort gavekort på fond hos oss, som en fin start på til investering både for store og små.

Jo flere som blir komfortable med å ta lure investeringsvalg, desto bedre.

Tilbake til hovedsiden

Last ned Kron-appen til din mobil

Norges best likte investeringsapp

Historisk avkastning er ingen garanti for framtidig avkastning. Framtidig avkastning vil bl.a. avhenge av markedsutviklingen, forvalters dyktighet, verdipapirfondets risiko, samt kostnader ved tegning, forvaltning og innløsning. Avkastningen kan bli negativ som følge av kurstap.

Les mer om risiko ved investering