Ofte stilte spørsmål Akademikerne Pluss

Vi har samlet de vanligste spørsmålene rundt medlemstilbudet med Akademikerne Pluss.

Er det noe annet du lurer på?

Du får en av markedets beste priser på egen pensjonskonto , samt svært gode priser på fond og IPS . Tilbudet om egen pensjonskonto gjelder for deg som jobber eller har jobbet i privat sektor og har oppspart innskuddspensjon. Hvis du kun har jobbet i offentlig sektor kan du dessverre ikke benytte deg av denne delen av tilbudet, men du har fortsatt tilgang på rabattene på fondssparing og IPS.

  1. Gå inn på www.norskpensjon.no , velg "egen pensjonskonto logg inn" og logg inn med BankID. Her ser du hvilke kostnader som arbeidsgiver betaler for din pensjon. Kostnaden består av forvaltingsgebyr (en prosentandel av saldo per år) og evt. et administrasjonsgebyr i kroner. Du vil også kunne se hva du har av tidligere oppspart pensjon, såkalte Pensjonskapitalbevis (PKB), og hvilke kostnader det er på disse. Dette er det du som betaler for. Disse kan også flyttes til Kron.
  2. Sammenlign priser hos de ulike leverandørene på Forbrukerrådets side www.finansportalen.no . Det kan være mye å spare på å samle all pensjonen hos en billigere leverandør. Her er et eksempel på hva dette kan bety for deg:
    1. Jobben til Elisabeth (40) betaler 0,50% i avgift hvert år for pensjonen hennes. Det utgjør 3 000 kr i året. Hvis Elisabeth flytter pensjonen sin til Kron, som koster 0,23% vil hun ligge an til å få utbetalt 1 600 kr mer hver måned som pensjonist. Dette kan bety 195 000 kr mer totalt.

Du kan flytte pensjonen din til Kron via https://kron.no/app/pensjon/start eller via Kron-appen.

Nei, du vil få de samme rabattene på fondssparing og IPS via Kron uansett om du har pensjonskonto eller ikke. Vi er opptatt av at alle medlemmer, også de som jobber i offentlig sektor eller er selvstendig næringsdrivende, også skal få benytte seg av tilbudet. Hvis du har innskuddspensjon fra tidligere jobber, kan du også flytte dette til Kron og opprette en egen pensjonskonto.

Nei, det er ingen bindingstid på noe av produktene du har tilgang til via Kron. Dette gjelder både egen pensjonskonto, fondssparing og IPS.

Merk at penger du setter i IPS ikke kan tas ut før du er minst 62 år, og skal betales ut i minst 10 år og til du minst er 80 år. Du kan flytte IPS-kontoen til en annen tilbyder av IPS dersom du ikke ønsker å fortsette å bruke Kron.

Før du åpner en konto oppgir du at du er medlem i en Akademikerne Pluss-forening og samtykker til Krons vilkår. Vi sørger for at medlemskapet ditt verifiseres.

Hvis du glemmer å legge det inn kan du legge det inn i ettertid i appen under "profil" og "rediger profil"

Ja, ektefelle/samboer av et medlem i en av de 12 foreningene under Akademikerne Pluss-paraplyen vil også kunne benytte seg av tilbudet.

Slik inviterer du din ektefelle eller samboer:

  1. Last ned Kron-appen. Hvis du allerede har appen er det viktig at den er oppdatert
  2. Trykk på "Profil" nederst til høyre på appens startside og velg "Rediger profil"
  3. Trykk på raden der det står “Medlemsfordeler”
  4. Trykk på “Legg til partner”
  5. Skriv inn telefonnummeret til partneren din og trykk på “Send invitasjon”

Du må være medlem av en forening under Akademikerne Pluss-paraplyen før du kan legge til partneren din, men du kan legge dem til uansett om de har en bruker eller ikke.

Hvis du melder deg ut vil du ikke lenger ha tilgang til medlemsprisene, men Kron vil fortsatt gi deg konkurransedyktige priser på forvaltning av din pensjonskonto. Disse vil ikke være like gode som det du får som medlem.

Ja, du vil fortsatt ha tilgang på rabatter på fondssparing og IPS. Hvis du har innskuddspensjon fra tidligere jobber kan du også flytte dette til Kron.

Ja, du står fritt til å bytte leverandør hvis du skulle ønske det. Det kan man gjøre så ofte man vil, og Kron vil ikke belaste deg noe for dette

Pensjonskontoen hos Kron gjelder kun for arbeidstakere med innskuddspensjon i første omgang. Men vi ser på å inkludere pensjonskonto for selvstendig næringsdrivende i Kron i løpet av 2021. Du vil fortsatt kunne benytte deg av rabattene på fondssparing og IPS.

AFP, fripoliser og pensjonskapitalbevis som er under utbetaling kan dessverre ikke flyttes. Som pensjonist kan du derfor ikke få egen pensjonskonto, men du vi fortsatt ha tilgang på rabatt på IPS og fondssparing via Kron.

Ja, du vil fortsatt ha tilgang på rabatter på fondssparing og IPS. Hvis du har innskuddspensjon fra tidligere jobber kan du også flytte dette til Kron.

Pensjon hos Kron koster fra 0,17 %, noe som er nesten 60 % billigere enn gjennomsnittsprisen en arbeidsgiver betaler*. Det tilkommer ikke noe administrasjonsgebyr, som er vanlig hos mange aktører.

Her kan du lese mer om prisene for pensjonskonto som medlem.

*Kilde: Finans Norge

Ja, i det tilfellet vil vi tilbakeføre det som er betalt for mye. De nye prisene gjelder fra 1. februar for fondssparing, men vi trenger litt tid på oss for å gjennomføre prosessen med tilbakeføringen. Husk å gå inn i appen og legg til forening under din Profil. Husk også å oppdatere appen til siste versjon.

Fondsvelgeren for vanlig fondssparing kom høsten 2021. Her finner du en oversikt over alle fondene .