Bli kunde

Kron Aksjesparekonto

Flytt til oss - vi ordner alt!

Lyst til at noen andre skal ordne alt?
I Kron får du selvfølgelig automatisk aksjesparekonto. Flytt skattefritt til oss før 30. november og vi passer på at du får de beste fondene for nettopp deg. Velg et tema og få oppdateringer om hva som skjer med investeringene dine.

Flytt før det er for sent!

Dager
Timer
Minutter
Sekunder

Kom i gang med ASK i dag

Tone hadde 200 000 kr i et av Norges største globale aksjefond. Hun flyttet skattefritt til Kron Indeks og sparer 80 % årlig. Les mer om Indeks her.
Geir hadde 1 000 000 kr i det største fondet i Norge som investerer i norske aksjer. Han flyttet skattefritt til Kron Teknologi og fikk bedre spredning på sparingen. Årlig sparer han 4 000 kr.
Flytt dine fond til Kron

Vil du ha råd om fondene dine eller Aksjesparekonto? Ta kontakt med oss på chatten eller hei@kron.no.

Kron gjør investeringer enkelt, forståelig og morsomt! Plattformen er oversiktlig og gir meg den trygghetsfølelsen jeg ønsker meg

Anders Hjort, Oslo

En enkel og oversiktlig app! Jeg føler de investeringsansvarlige har god kontroll, og det er flott å få fortløpende varsler om hva som skjer.

Inga Motzfeldt, Bergen

Hva er ASK?

Aksjesparekonto gjør det enklere og mer gunstig for deg som privatperson å spare i aksjer og aksjefond. På denne kontoen kan du samle alle aksjer og aksjefond bestående av minimum 80 % aksjer på én konto, og handle fritt innenfor EØS.
Vanligvis må du skatte av all gevinst fra kjøp og salg av aksjer, men med aksjesparekonto behøver du kun å skatte når du tar ut mer penger enn du satte inn. Dersom du avslutter kontoen og du har mindre penger enn da du startet får du tilbake penger på skatten.

Vanlige spørsmål om aksjesparekonto

Hvem kan få ASK i Kron?

Alle privatpersoner som er kunder hos Kron får automatisk aksjesparekonto for aksjefond og aksjer, uten ekstra kostnad. For å bli kunde hos Kron må du være myndig, norsk statsborger og ha BankID.

Hva er forskjellen på ASK i Kron og i banken?

Som kunde i Kron får du automatisk aksjesparekonto uten ekstra kostnader. I banken må du selv opprette kontoen, og deretter sette inn fondene som er godkjente. Å vite hvilke fond som oppfyller kravene kan til tider være vanskelig. Vi hjelper deg å flytte alle fondene dine til Kron og din aksjesparekonto ved et enkelt klikk. Da kan bruke tiden din på andre ting.

Hva koster ASK hos Kron?

Aksjesparekonto har ingen ekstra kostnader hos Kron. Les mer om våre priser her.

Hvorfor bør jeg ha ASK?

  • Aksjesparekonto koster ingenting ekstra i Kron.
  • Du kan kjøpe og selge aksjefond og aksjer inne på aksjesparekonto uten å skatte av gevinsten. Du skatter først når du tar ut mer penger enn du satte inn på kontoen.
  • Du vil få såkalt skjermingsfradrag på deler av innskuddet ditt (ca 1 %). Skjermingsfradraget er en prosentsats som vil variere fra år til år. Denne satsen øker den teoretiske verdien på innskuddet ditt, slik at den skattepliktige gevinsten din blir mindre. Kron rapporterer årlig inn til myndighetene slik at din skattemelding blir riktig og du ikke betaler mer skatt enn nødvendig.

Hvordan flytter jeg ASK, fond og aksjer til Kron?

Ønsker du å bli kunde i Kron klikker du på knappen ‘Bli kunde’. På steg seks i registreringsprosessen kan du velge hvilken institusjon/bank du vil flytte fond fra. Skriv inn navnet på institusjonen/banken.

Er du allerede kunde i Kron logger du inn på din konto. Klikk deretter på personikonet øverst til høyre og velg ‘Overfør fra fond’.

Når overføringen til Kron er gjennomført, vil våre spareeksperter se på hvilke fond du har og selge de fondene som ikke er anbefalt av oss. Sparepengene vil så investeres i henhold til din spareplan og i de beste fondene for deg. Spareplanen kan du alltid finne på din profil.

Hva skjer når jeg flytter ASK, fond og aksjer til Kron?

Krons spareeksperter vil se på hvilke fond du har og selge de fondene og enkeltaksjene som ikke er anbefalt av oss. Deretter investerer vi pengene i fondene vi mener er best etter spareplanen du har hos oss. Ta kontakt med våre spareeksperter på chatten hvis du har noen spørsmål.

Hvilke fond kan jeg ha i ASK?

På aksjesparekonto kan du ha alle aksjefond som består av 80 % aksjer eller mer, i tillegg til enkeltaksjer. Kron oppretter automatisk aksjesparekonto for våre kunder og plasserer dine aksjefondene og aksjene i din investering som passer så du slipper å ikke tenke på det. Dersom du allerede har fond kan vi enkelt overføre dem til Kron for deg. Du behøver bare å velge ‘Flytt fond til Kron’ så ordner vi alt.

Hvis du allerede er kunde i Kron logger du inn, deretter klikker på personikonet øverst til høyre så velger ‘Overfør fra fond’.

Hvordan vet jeg om mine fond kan settes på ASK?

Fond bestående av minimum 80 % aksjer kan settes inn på aksjesparekonto. Kron vil passe på å sette de riktige fondene på aksjesparekonto for deg så du slipper å tenke på det. Andre aksjefond vil vi selge for så å reinvestere pengene basert på din spareplan. Har du allerede investert i fond hos andre, for eksempel banken din, kan du sjekke med dem om disse fondene består av minimum 80 % aksjer og om du bør flytte dem til ASK.

Når bør jeg flytte mine fond inn på ASK?

Har du negativ utvikling på dine fond bør du først selge fondene for så å overføre pengene og investere i nye fond inne på aksjesparekonto. Da får du nemlig skattefradrag for tapet. Har du positiv utvikling på fondene bør du overføre disse til ASK før nyttår så du slipper å skatte av det. Hos Kron gjør vi hele denne jobben for deg.

Må jeg betale skatt når Kron flytter fondene mine til ASK?

Nei, ikke ut 2019. Myndighetene har opprettet et overgangsvindu frem til utgangen av 2019 der flytting av fond og aksjer inn på aksjesparekonto ikke utløser skatt.
Deretter selger vi fond og aksjer som ikke er anbefalt av oss og kjøper nye i henhold til din spareplan. Dersom du flytter en stor sum fra en annen aksjesparekonto til en plan hos oss med kort sparetid kan det utløse skatt. Vi anbefaler at du tar kontakt med oss på chatten hvis du er usikker.

Kan jeg flytte fondene mine ut av Krons ASK?

Hos Kron kan du alltid velge å ta ut dine sparepenger. Dette kan du gjøre i Kron-appen eller på nettsiden via din profil. Da vil det ta ca. syv dager før pengene er på din bankkonto. Ønsker du å flytte ASK til en annen leverandør må du kontakte denne leverandøren så de kan sende oss en forespørsel om flytt.

Hva er ulempen med ASK?

Aksjesparekonto kan gjøre din sparing mer komplisert. Grunnen er at du bare kan ha aksjefond og aksjer inne på aksjesparekonto. Tidligere var kombinasjonsfond med både aksjefond og rentefond ofte en god løsning, men det er ikke lenger gunstig skattemessig. Med den nye ordningen må du selv sjonglere sparepengene mellom ASK og verdipapirkonto. Det kan både være komplisert og ta mye tid. Det er fort gjort å ta for høy risiko ved å sette en for stor andel av sparepengene dine i aksjesparefond på ASK, heller enn i de mindre risikofylte rentefondene. Som kunde i Kron sørger vi for at du til enhver tid har riktig sammensetning av aksjefond og rentefond, og flytter sparepengene dine mellom kontoene slik at risikonivået blir riktig i henhold til din spareplan.