Betaler du for mye for fondene dine?

Mange av oss er klar over at tid i markedet er en bedre strategi enn timing av markedet. Å ha kontroll nok på oss selv til å stå fast ved spareplanen over mange år øker muligheten for god avkastning. Selv om det er lett å la seg friste til dårlig investoradferd ved forsøk på å time markedet, særlig i perioder som nå, hvor det har vært fall.

Selv om det er vanskelig å ikke la seg rive med kan vi faktisk klare å være disiplinerte og kontrollere det. Og det er nok av andre faktorer vi ikke kan kontrollere. Geopolitikk, krig, inflasjon eller markeder som svinger opp og ned kan vi som enkeltindivider ikke kontrollere. En annen faktor vi heldigvis kan kontrollere er kostnader. Da er det fint at Akademikerne Pluss får ekstra gode priser hos Kron, som selv uten rabatt ligger i toppen av Finansportalens oversikt over både aksjefond, indeksfond og Egen Pensjonskonto.


Og kostnadene betyr mye på lang sikt! Veldig mange i Norge er investert i dyre fond som ikke har gjort det bedre enn billigere fond. Og det er kanskje ikke så rart, for et fond med høyere kostnader har motvind hele veien mot god avkastning. Har du kostnader som er én prosent lavere så har du ganske enkelt én prosent forsprang – og det kan utgjøre mye over mange spareår.


For de som sparer i fond eller har flyttet pensjonen sin (Egen pensjonskonto) består kostnadene tradisjonelt sett av disse komponentene:

1. Årlig forvaltningshonorar til fondet

Dette er kostnaden som går til de som forvalter fondet. Den største forskjellen i pris er vanligvis mellom indeksfond og aktive fond. Les mer om forskjellen på indeksfond og aktive fond her . Prisene på globale indeksfond varier fra 0,15% til 0,60%, og med minimale forskjeller i innhold er det som regel smart å velge blant de rimeligste. Når det gjelder aktive fond så varierer prisen her mye. Noen få spesialistforvaltere klarer over tid å slå markedene og gjøre seg fortjent til høye honorarer. Det kreves spesialistkompetanse for å identifisere disse. De fleste dyre fond gjør det dårligere enn sin indeks, og derfor har Kron valgt å kaste ut alle fond med over 2% kostnad fra sitt fondsmarked. Rentefond er også som regel rimeligere enn aktive aksjefond.

2. Plattformavgift

Denne avgiften går til plattformen og kommer slik de fleste tilbydere viser prisene sine i tillegg til forvaltningshonoraret til fondet. I Kron oppgir vi alltid totalkostnad hvor vi viser summen av disse, også i fondslisten. Det er summen av disse kostnadene som betyr noe. Et godt råd er å ikke betale for mye, og ikke betale for avkastning du ikke får. Fokuser på det du kan kontrollere, glem resten!

Les mer om fordelene du får som medlem av en fagforening i Akademikerne Pluss her.



Joar Hagatun, investeringssjef i Kron