5 enkle grep for bedre økonomi

Nå er hverdagen tilbake for de fleste. Sommerfri, sjø og magi, byttes ut med skolestart, arbeid og det evige spørsmålet om hva man skal ha til middag. Her er 5 små grep som kan gjøre en stor forskjell for økonomien din i høst.


Håvard Solheim, produktsjef & rådgiver i Kron

1. Ta et rentegrep


Dette er et stort tema om dagen, og har utrolig mye å si. Bankene leverer knallresultater fordi vi er for late til å engasjere oss. Det letteste tiltaket for de aller fleste er å bytte bank! På Finansportalen kan du enkelt finne ut hva de beste innskudds- eller lånerentene er nå. Du kan også bruke tjenester som Renteradar, her får du til og med e-post når det kommer en bedre deal. Bytter du ikke på direkten, kan det i alle fall brukes i en telefonsamtale med banken.

Med høye renter har det blitt mer gunstig å plassere penger du skal bruke snart i rentefond. Da låner du ut penger til de samme bankene som du gjør innskudd hos, men med mye bedre vilkår. Rentefond innebærer en litt større risiko enn sparekontoen, men om du er komfortabel med dette, er det et fint alternativ.

2. Juster spareavtalen din


Hvis det er lenge siden du har sett på spareavtalen din kan det være lurt å ta en titt. Kanskje du kan klare å sette av litt ekstra? Uansett om du justerer sparebeløpet opp eller ned er det viktig å ha oversikt. Prinsippet om å betale seg selv først er da lurt å bruke. Det betyr at du setter opp spareavtalene slik at det trekkes samme dag som du får lønn. Da forsvinner pengene til langsiktig sparing, før du blir fristet av forbruk.

Les mer om hvordan du kan justere spareavtalen din her

3. Få mer ut av pensjonen din


Hvis du ikke har kommet så langt enda, så er det lurt å få det unnagjort. Fersk statistikk viser at de som velger pensjonsaktør selv har nesten 100 000 kr mer i snitt på sin pensjonskonto enn de som blir hos arbeidsgivers leverandør. Grunnen til det er ikke nødvendigvis at de sparer penger ved hjelp av lavere kostnader, men at de justerer risikoen på sparingen sin.

Les mer om hvordan du kan sikre deg bedre pensjon

4. Ta en gjennomgang av investeringsstrategien


Det er alltid greit å ta en fot i bakken for å sjekke investeringsstrategien din. Trenger du pengene raskere enn du trodde? Da burde du kanskje endre strategien din. Har du f.eks. alt i aksjefond, men ser for deg å bruke pengene til en ny bolig om tre år? Da kan det være greit å inkludere flere rentefond i sparingen.

Dette kan du fikse via Kron-appen – eller ta en prat med oss på chatten👋🏻

5. Rydd opp i gammel morro


Hvis du ikke allerede er lei, så finnes det mange flere små ting du kan gjøre. Det kan være mye å hente på å ta en runde på forsikringene dine – men husk at endringer ikke burde gå på bekostning av dekningen din. Videre kan det også være lurt å gå igjennom det du har av strømmetjenester og abonnementer. Du kan også ta en opprydning hjemme og selge unna ting du ikke bruker. Det gir ro i sjela, bedre plass og penger i lommeboka.

Bli sjef over pengene dine nå

Last ned Kron-appen til din mobil