5 ting alle som investerer bør tenke på

Når du investerer i fond krever det at du følger med. Her er fem ting det er lurt å ha i bakhodet når du plukker fond:

1. Ikke bli blendet av fjorårets avkastning

En populær måte å velge fond på er å investere i de som har gitt aller best avkastning det siste året. Her er hypotesen at det fondet vil fortsette oppturen. Det er viktig at du vurderer om dette faktisk er mulig. Kanskje var fondet investert i en sektor som gikk ekstra bra i en gitt periode. Et godt eksempel er et teknologifond som går veldig bra, var det fondsforvalteren eller sektoren som førte til avkastningen?

2. Tenk på globale indeksfond som grunnmuren

Ved å investere bredt i flere sektorer, land og valutaer i et globalt indeksfond, er du mindre sårbar enn om du setter alt i en sektor. Hvis markedet skulle falle vil du ikke merke det like mye som hvis du kun investerer i et selskap, eller en sektor. Et indeksfond alene fungerer godt som langsiktig sparing, og for mange er dette nok. For deg som er litt ekstra engasjert kan det være gøy å krydre med en mindre prosent i aktive fond. Uansett hva strategien din er, kan det være lurt å ha et godt indeksfond i bunnen. Det vil trekke ned totalkostnadene dine, og sikre at du får med deg avkastningen i markedet.

3. Hold balansen!

Når du har valgt fondene dine starter det virkelige arbeidet. Da må du sette sammen en god portefølje, som oppfører seg slik du ønsker. Det betyr at du beholder den risikoen (andelen aksjer) du vil ha og ikke legger alle eggene i en sektor. I Kron får du innspill av vår digitale rådgiver når du velger, og det kan komme godt med, for det kan være vanskelig å vite hva man skal velge. Du må først vurdere totalkostnaden på fondene, hvor mye du har i ulike sektorer, og om det er store overlapp mot enkeltaksjer.

4. Ikke bytt fond for ofte

Mange går glipp av avkastning fordi de bytter fond for ofte. Her er det lett å lure seg selv til å tro at byttet var bra, uten å følge med på tidligere utvikling. Når du har bestemt deg for en sammensetning av fond burde det være en god grunn til at du bytter de ut. Det kan for eksempel være at forvalteren du likte slutter, eller at du ikke har tro på sektoren lenger.

5. Husk rebalansering og hold deg til strategien din

Har du en solid plan er det viktig at du husker å rebalansere investeringene dine. Det vil si at hvis du har valgt flere fond, så bør du holde samme vekting på disse over lang sikt. I Kron gjøres rebalanseringen automatisk, og i vår aksjesparekonto betaler du ikke skatt når dette skjer. Helt til slutt må du ikke bli fristet til å laste mer og mer opp i et av fondene som går best, da vil du trolig ødelegge den fine strategien du startet med.

Les mer om rebalansering her

Last ned Kron-appen til din mobil