Globalt indeksfond ‒ en investering i verdensøkonomien

Har du ambisjoner om å spare langsiktig, er globale indeksfond en mulig vei å gå for å få en større avkastning på sparingen din. Her er vår guide til globale indeksfond.

Reflekterer økonomien globalt


Som et indeksfond, speiler også et globalt indeksfond en gitt indeks. Som navnet tilsier har et globalt indeksfond som mål å følge utviklingen i verdensøkonomien, og er derfor ansett å være et av de mest varierte fondene du finner på en fondsplattform. Dette er fordi et globalt indeksfond er sammensatt av selskapene med størst markedsverdi rundt om hele verden.

De aller fleste prøver å gjenspeile indeksen fra MSCI World Indeks som er en markedsverdivektet aksjemarkedsindeks for 1546 globale selskaper. Denne reflekterer gjennomsnittsøkonomien til de 23 største i-landene hvor du investerer i store markeder som ofte består av USA, Tyskland, Storbritannia, Japan, Canada og Frankrike.

Ettersom et globalt indeksfond investerer såpass bredt, blir risikoen betraktelig mye lavere enn et aksjefond som fokuserer på en smalere indeks ‒ som for eksempel et indeksfond som kun retter seg mot det japanske aksjemarkedet. Derfor er det mange som velger å spare i globale indeksfond når de har sparemål som strekker seg over minimum seks år.

Det finnes også globale indeksfond som inkluderer fremvoksende økonomier. Dette er økonomier hvor blant annet BRIC landene inkludert; Brasil, Russland, India og Kina (Russland er under sanksjoner etter krigen i Ukraina).


4 eksempler på globale indeksfond:

Globalt indeksfond

Pris

Kron Indeks Global

0,15%

DNB Global Indeks N

0,21%

KLP AksjeGlobal Indeks P

0,22%

Storebrand Global ESG N

0,40%

Se vår fondsvelger

Kron Indeks Global - Norges billigste globale indeksfond


I Kron lanserte vi nylig Norges billigste globale fond, Kron Indeks Global, for å gi forbrukerne størst mulig avkastning på langsiktig sparing. 

Med Kron Indeks Global får du en totalpris på 0,15 prosent og er et rimelig alternativ for nye og eksisterende kunder hos Kron.

Etter at en plattformavgift ble innført har totalkostnadene på mange indeksfond økt. Vi ønsker å tilby indeksfond til samme lave prisen, fordi fondene i bunn og grunn er automatiserte. Kron Indeks Global har ingen skjulte kostnader, nettopp fordi vi mener at forbrukeren bør beholde mest mulig av avkastningen.

Vårt mål er at alle våre kunder ‒ uansett erfaring ‒ opplever at investering er enkelt og tilgjengelig, og at de får tilgang på de beste prisene på aksjemarkedet.

Les mer om Kron Indeks Global

ESG globale indeksfond i vinden


ESG står for Environmental, Social and Governance, og for flere i finansverdenen har miljø, samfunnsansvar og bærekraft blitt et viktig element når de skal investere. Selskaper med en gjennomtenkt ESG-strategi blir ansett av enkelte eksperter slike selskaper for å ha et bedre grunnlag for videre vekst i fremtiden, og kan bidra til å øke muligheten for en langsiktig og bra avkastning når du sparer i fond.

Kron Indeks Global har som mål å gjenspeile utviklingen i referanseindeksen MSCI WORLD ESG LEADERS SELECT 5 % Issuer Capped Index som representerer aksjer i 23 land med utviklede markeder. Fondet har også et fokus på å fremme bærekraft, miljø og samfunnsansvar og tar bort de 50 % dårligste selskapene på ESG.

Vi gjør investering enkelt ‒ for alle


Er du klar for å komme i gang med ditt første investeringseventyr, eller vil lese mer om hvilke aksjer og fond som finnes der ute?

Da kan du sjekke ut vår oversikt på ulike indeksfond håndplukket ut av våre egne investeringseksperter!

Se indeksfond